Den bästa maten finns – i Dalarna
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-10
Restaurangbibel har utsett Sveriges bästa matupplevelser
DALA-HUSBY. Skarpsill med marräng. Och ringduva med pumpa och pannkaka.
God mat är värd en omväg.
Aftonbladet åkte till Dalarna för att testa gourmetkrogen mitt i ingenstans.
Årets bästa restauranger och matupplevelser utsågs i går av den svenska restaurangbibeln White Guide.
I flera klasser kammade krogar från Stockholm och Göteborg hem förstapriset.
Men i kategorin ”Årets värt en resa” vann Dala-Husby restaurang utanför Hedemora.
Vågad meny
Aftonbladet bestämde sig för att testa.
Väl framme i restaurangen märker vi direkt att ambitionen i köket är hög. Menyn är vågad, maten finessrik och uppläggen tjusiga.
Beställer in allt
Hungriga som vi är efter 20 mil bilfärd från Stockholm beställer vi in allt som går att äta.
Först en trerättersmeny och sedan sju rätters avsmakningsmeny. Inte nog med det. Vi bjuds på en förrätt till förrätten och en efterrätt till efterrätten. Totalt slukar jag och fotografen alltså tolv rätter.
På tallriken serveras lokala råvaror som duva, lamm och granbarksost.
”Magnifikt”
Lammet är perfekt. Och senast jag åt duva var i Vietnam, en seg variant som troligen skjutits på gatan. Men denna ringduva är uppfödd i trakten. Skönt, inget bly alltså.
Det är en magnifik matupplevelse.
Men hur kommer det sig att man satsar på gourmetmat mitt ute i ingenstans?
– Antingen är man dum i huvudet eller så ligger man lite före. Men det är alltid kul att överraska, säger ägaren Viktor Angmo.
Här är det godast – enligt restaurangbiblen White Guide
Årets bästa restaurang – totalupplevelsen:
Mathias Dahlgren, Stockholm
Årets bästa restaurang – matupplevelsen
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Årets vinupplevelse
28 +, Göteborg
Årets serviceupplevelse
Operakällaren, Stockholm
Årets miljö och stämningsupplevelse
Pontus!, Stockholm
Årets stjärnskott
Swedish Taste, Göteborg
Årets Ekokrog
Pontus!, Stockholm
Årets värt en resa
Dala-Husby restaurang, Dala-Husby
Årets hjärtekrog
Proviant, Stockholm
Årets rising star
Johan Jureskog, Rolfs Kök, Stockholm