Niklas 7 lättlagade favoriter
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02
Recept: Niklas Ekstedt
Foto: Helén Pe
Kantonesisk kyckling med ingefära och broccoli
4 portioner
Tid: 25 min
4 kycklingfiléer
1 purjolök
1 dl färsk ingefära, finhackad
0,5 dl matolja
2 broccoli
6 salladslökar
Salt
Gör så här:
1. Koka kycklingfiléerna i saltat vatten i cirka 15 minuter eller tills de är färdiga.
2. Skär bort rot och blast på purjolöken och skölj den noga.
3. Finhacka purjolöken och svetta den tillsammans med ingefäran i en liten kastrull med matolja. Smaksätt med salt.
4. Skär broccolin och salladslöken i mindre bitar och ångkoka eller koka dem lätt under lock.
5. Skär upp kycklingen i skivor vid servering och toppa med ingefäran och purjolöken. Servera de kokta grönsakerna till.
Fänkålssoppa
En ljuvlig rätt som passar fint som en matigare förrätt, eller som en lättare lunch med ett gott bröd.
4 portioner
Tid: 30 min
3 fänkålsstånd
1 gul lök
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl grädde
Salt och peppar
1 knippe dill
Gör så här:
1. Hacka fänkålen och löken i stora bitar och lägg tillsammans med resten av ingredienserna utom dillen i en kastrull.
2. Koka alltihop i cirka 20 minuter.
3. Passera soppan genom en sil. Ta till vara fänkålsröran som blir kvar i silen, och garnera soppan med den och dillen.
Kycklinggryta med tomat och lök
En underbar allt-i-ett-gryta som nästan lagar sig själv.
4 portioner
Tid: 1 timme 20 min
8 tomater, gärna olika sorter
2 stjälkar blekselleri
2 morötter
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 hel kyckling, styckad i 4 bitar
5 dl vitt vin
2 dl kapris
Basilika
Gör så här:
1. Hacka tomaterna.
2. Skär morötterna och blekselleri i bitar.
3. Skiva lök och vitlök tunt, och stek dem i en panna.
4. Lägg i kycklingen och låt allt få färg. Häll sedan över vinet och vattnet. Lägg i blekselleri och morötter och låt grytan koka i 50 minuter.
5. Tillsätt de hackade tomaterna och låt koka i 10 minuter.
6. Plocka lite basilika över grytan och servera med jasminris.
Pepparrotshummus
En god röra att servera till drinken som dipp, till exempelvis grönsaksstavar eller goda kex.
En sats
Tid: 10 min
1 burk kikärter
2 msk naturell yoghurt
2 msk olivolja
Salt och peppar
En bit pepparrot
Gör så här:
1. Kör kikärterna i en matberedare tillsammans med yoghurt, olivolja, salt och peppar till en slät röra.
2. Riv över lite pepparrot och servera.
Moules marinières med basilika och tomater
Lyxig förrätt som är oförskämt enkel att göra. Perfekt när du vill imponera på någon?…
4 portioner
Tid: 40 min
3 plommontomater
1 dl färsk basilika
Salt och peppar
1 kg blåmusslor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
3 dl vitt vin
Kapris
Dill
Gör så här:
1. Skär tomaterna i små tärningar.
2. Lägg dem i en skål tillsammans med basilikan.
3. Blanda om, salta och peppra.
4. Borsta musslorna i kallt vatten och pilla bort eventuellt skägg.
5. Släng öppna musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.
6. Hacka gul lök och vitlök.
7. Fräs all lök i lite olja i en stor gryta på hög värme.
8. Tillsätt musslorna och därefter vinet (som inte ska täcka musslorna).
9. Ånga musslorna under lock tills de öppnar sig. Släng de musslor som inte öppnats.
10. Servera musslorna i djupa tallrikar.
11. Häll buljongen från grytan över musslorna och strö över tomat- och basilikablandningen, lite kapris och dill.
Sej på majs- och potatisbädd
4 portioner
Tid: 50 min
4 sejfiléer (fryst fisk tinas först)
4–6 potatisar
2 majskolvar eller 3 dl majskorn, frysta eller på burk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk matolja
2 msk smör
0,5 dl vatten eller vitt vin
Salt och peppar
Mangosalsa (Se recept nedanför!)
Gör så här:
1. Häll oljan i en ugnsfast form.
2. Skala och skiva lök och vitlök och lägg i formen. Tvätta och skiva potatisen.
3. Skär av majskornen från kolven och blanda ner majs och potatis i formen.
4. Häll på vatten eller vin. Smaksätt med salt och peppar och klicka ut smöret.
5. In i ugnen på 175 grader.
6. Efter 15 minuter tas formen ut och fiskfiléerna läggs på.
7. Salta och peppra filéerna och sätt in i ugnen igen ytterligare 15 minuter.
8. Toppa med salsan och eventuellt färska örter före servering.
Mangosalsa
4 portioner
Tid: 35 min
1 mango
1/2 gurka
1 röd paprika
2 schalottenlökar
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
1 msk olja
Salt och peppar
Eventuellt färsk chili
Gör så här:
1. Plocka ur kärnhuset ur paprikan.
2. Hacka mangon, gurkan och paprikan i små bitar.
3. Hacka löken och stek den tillsammans med mango, gurka och paprika i lite matolja på låg värme.
4. Slå på vin och vinäger.
5. Smaksätt med socker, salt, peppar och eventuellt urkärnad och finhackad chili.
6. Låt koka på svag värme i cirka 15 minuter.
Hallonmaräng
Till denna goda och vackra dessert behövs det en crème brûlée-brännare.
4 portioner
Tid: 25 min
4 äggvitor
2 msk socker
1 ask färska hallon, 250 g
Lite citronsaft
Gör så här:
1. Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett hårt skum.
2. Koka snabbt ihop hallon, lite citronsaft och resten av sockret i en kastrull.
3. Lägg hallonen i en skål och toppa med äggvitan.
4. Värm sedan äggvitan till maräng med hjälp av brännaren och servera genast.