Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Lista: Här är världens knäppaste vodkasorter

Publicerad 2016-09-16

Många amerikaner vill kunna dricka hela kostcirkeln – här är vodkasorterna som gör det möjligt.
Vad sägs om smaker som rökt lax, popcorn med smör, glaserade munkar eller cookiedough?
Se knäppa listan i bildspelet. 

Jänkarna har testat att använda den rökta fläsksidan som smaksättare i det mesta – från cupcakes till glass. Bacontrenden har givetvis även nått bakom bardisken, och fått fotfäste. Ett populärt exempel är drinken bacon martini, där oliven är fylld med blåmögelost. Nu har ”Bakon Vodka” förenklat processen för alla som vill experimentera. Spriten är gjord på Idahopotatis. 

Popcorn med smörsmak

Vill du att drinken ska ge dig en biokänsla? Tillverkarna bakom ”360 Buttered Popcorn Vodka” hoppas det. Enligt de som har testat drycken  är det en något sliskig upplevelse. Själva popcornsmaken ligger som en ton i bakgrunden. Däremot tar den syntetiska smörsmaken för sig – och tyvärr har vodkan en eftersmak som mest påminner om kartong.

Jordnötssmör och sylt

Det sägs att Elvis flög över halva landet för sin favoritmacka med jordnötssmör och sylt. Nu finns den klassiska kombinationen i flytande form. ”Peanut Butter and Jam Old Fashioned” produceras i England, men basen är en 36-procentig bourbon. Den är sötat med hemgjord hallonsirap, och flaskan är dessutom försluten med ett hallonvax. Sältan kommer från rosa Himalayasalt.

Cookie Dough

Ben & Jerry tog cookie dough till en ny nivå, nu har den klassiska kakdegen med chocolate chips hittat ned i spriten. ”Pinnacle Cookie Dough” är amerikansk, men den 35-procentiga vodkan kommer från Frankrike. Recensenterna tycks vara oense om vilka användningsområden den söta drycken.

Glaserade munkar

I USA vill man gärna dricka hela kostcirkeln, om så är möjligt. Missouriföretaget bakom popcornspriten har tagit fasta på ännu en nationell ikon – den glaserade munken. ”360 Glazed Doughnut Vodka” faller kanske lite utanför den svenska smakpaletten, men på hemmamarknaden är beskrivningen ”syntetisk” inte nödvändigtvis ett negativt omdöme.

Wasabi

I Polen har uppfinnaren Witt Oddoski använt ”molekylär mixologi” för att smaksätta sin vodka. Resultatet är ”Oddka Wasabi”, en dryck som sägs fånga den eldiga smak som vanligtvis kompletterar sushi. Spriten kommer från Wybrowa och ligger på 30 procent. 

Rökt lax

Alaska Distillery tar nog ändå priset för den märkligaste smaksättningen av alla. Deras ”Smoked Salmon Flavored Vodka” sägs dock passa bra i en bloody mary. Det är faktiskt äkta rökt lax som ger ton till drycken. Ett annat dragplåster är att spriten destilleras på glaciärvatten, som är världens renaste, enligt företaget.

Följ ämnen i artikeln