Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Ge fan i vår mat!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-24

Aftonbladets Karin Ahlborg om de giftiga färgämnena

Sluta förgifta vår mat.

Ni som bär ansvaret har faktiskt lovat - redan för åtta år sedan.

Men det löftet var tydligen skit samma.

Hyperaktiva barn.

Allergiska reaktioner.

Misstänkta miljöskador.

Hur mycket vill vi kunder riskera för förmånen att få äta färgad mat?

Nu börjar vi från början:

På 70-talet förbjöds så kallade azofärger i mat i Sverige.

Det är syntetiska färgämnen som misstänks orsaka allergiska reaktioner, till exempel andningssvårigheter, svullnad på kropp och i hals, huvudvärk och rinnande ögon och näsa.

Det finns också frågetecken om hur azofärger påverkar ekosystemet.

Azofärgämnen används dessutom för att färga exempelvis textilier. De är förbjudna inom EU i kläder, sängkläder, handdukar, smycken och blöjor - sådant som bärs nära huden - eftersom man är rädd att de kan orsaka cancer.

Men eftersom azofärgämnen i mat redan var godkända i en rad EU-länder tvingades Sverige också att godkänna dem 1999.

Då grep branschorganisationerna in och lovade dyrt och heligt att de minsann inte tänkte dra fördel av att tillsatserna plötsligt blev tillåtna. Åh nej, några azofärgämnen skulle inte finnas i Sverige i alla fall.

Och hur mycket var det löftet värt? Noll.

Nu har tidningen Råd & Rön undersökt en rad matvaror och visst fanken finns det azofärger i vårt käk.

Inte ens jättarna på marknaden - Ica, Coop och Axfood - drar sig från att tillverka eller sälja det de redan lovat att ge tusan i.

Aftonbladets egen undersökning i september visar att Axfood kryddar sitt eget märke Eldorado med azofärger, att Lidl inte har några hämningar och att både Ica och Coop säljer godis med azofärger.

Det förment nyttiga naturgodiset under namnet Exotic snacks, som finns hos alla stora kedjor, färgar sina ”naturprodukter” med azofärg.

I höstas publicerades en brittisk undersökning, betald av engelska livsmedelsverket, i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet.

I undersökningen konstaterades att det fanns ett starkt samband mellan azofärger samt en annan livsmedelsfärg (E 104 kinolingult) och hyperaktivitet hos barn.

Kinolingult, E 104, är alltså ingen azofärg och har aldrig varit förbjuden i Sverige. Däremot är den förbjuden i bland annat USA, Kina, Brasilien, Mexiko, Japan och Norge där den anses orsaka eksem.

Med stridsropet ”Det är ju lagligt” använder exempelvis Ica, Coop, Spendrups och Karamellkungen glatt tveksamma tillsatser som inte har något att tillföra oss kunder.

Tvärtom.

Och nu tycker jag att det börjar likna ”Jag följde bara order” hos våra livsmedelstillverkare och livsmedelskedjor.

Finns där ingen som kan tänka själv och ta något slags ansvar för vad man säljer?

Det enda som skulle kunna vara bra med en stark handel är ju att de kan bestämma vad de vill sälja. Likväl som att slänga ut små leverantörer eller tillverkare som inte passar av andra anledningar kan de ju självklart porta produkter med tvivelaktiga tillsatser.

Kruxet är att kedjorna går i främsta ledet med sina egna märkesvaror som inte står för någonting alls. Utom att de är precis lika goda kålsupare som vilka bilnasare som helst.

Har ditt barn blivit allergiskt eller hyperaktivt av
maten?