Dags att korka upp!
Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2008-12-30
Här är recepten för en lyckad nyårsmeny
A-gös med det gamla året!
(Usch, den var dålig. Jag som inte ens är från Göteborg.)
Den förnämliga firren dyker i alla fall upp i vår champagnemeny. Men först efter salladen med havskräftor. (Där har vi göteborgarna.)
Vinmeny blir det också – med lamm, lax och gino.
Fast vi börjar med några snittar.
Det du, Ada!
Gott nytt år!
Recept: Jon Hansson
Vintips: Camilla Settlin och Ulrika Karlsson
Foto: Mia Carlsson
Samtliga recept är beräknade för 8 personer
Sex mumsiga snittar som passar utmärkt till fördrinken:
Äppelnassar
Svårighetsgrad:
Tid: 30 min
Pris: 2 kr/portion
Det här behöver du:
2 tunna skivor kavring
100 g rimmat fläsk
1 stort äpple
8 fina kvistar färsk timjan
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skär kavringen i tunna skivor. Dela i 8 bitar. Lägg på papprad plåt, täck med ytterligare ett bakplåtspapper och lägg i press under en plåt till plus något tungt som också tål ugnsvärme. Baka i 10–12 minuter.
3. Tärna fläsket.
4. Skölj äpplet, skär bort kärnhuset och tärna fruktköttet.
5. Stek fläsket i het panna tills det nästan är krispigt. I med äppeltärningarna och fortsätt steka ett par minuter tills fläsket är alldeles krispigt. Lägg att flotta av sig på hushållspapper.
6. Skeda fläsk- och äppeltärningarna över de bakade kavringbitarna. Garnera med timjan.
Nötvingar
Svårighetsgrad:
Tid: 30 min
Pris: 4 kr/portion
Det här behöver du:
8 kycklingvingar
2 msk teriyakisås (finns färdig i flaska i orientaliska hyllan)
Såsen:
0,5 dl jordnötter
1/2 vitlöksklyfta
1 dl jordnötssmör
0,5 tsk sambal oelek
0,5 tsk socker
1 msk soja
1 lime
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skär loss de tjockaste benen från vingarna. Det är bara dem vi ska använda här. Skär av senorna i den ände du just skar bort från resten av vingen. Skrapa upp köttet längs benet så att du får en fin liten kycklingklubba.
3. Pensla frikostigt med teriyakisås. Stek 15–20 minuter i ugnen. Pensla ytterligare någon gång i halvtid. Miniklubborna ska få lite färg och bli genomstekta.
4. Gör såsen under tiden: Hacka jordnötterna grovt. Skala och hacka vitlöken. Blanda hacket med jordnötssmöret, sambal oeleken, sockret och sojan. Smaka av med pressad lime och salt. Såsen brukar bli rätt seg. Späd med någon matsked vatten.
5. Dutta sås på klubborna och servera.
Selleriflottar
Svårighetsgrad:
Tid: 35 min
Pris: 17 kr/portion
150 g rotselleri
200 g räkor med skal
3 msk finhackad rödlök
100 g löjrom
Majonnäsen:
Rivet skal och saft av 1/2 citron
1 äggula
1 tsk osötad senap
Salt och peppar
2 dl neutral olja
Gör så här:
1. Börja med majon: Det blir enklare att lyckas om äggulorna och oljan är rumstempererade när du drar igång.
2. Tvätta citronen och riv skalet från halva ner i en skål. Rör ihop med en skvätt av citronsaften, äggulan, senapen, lite salt och peppar.
3. Vispa i oljan, först i mycket små skvättar, sedan i en allt stridare stråle. Smaka av med salt och mer citron.
4. Koka upp 1 liter vatten.
5. Skala sellerin, skär ut åtta 2 mm tjocka plattor, ungefär 3 x 1,5 cm stora. Koka plattorna 30 sekunder. Klappa torra med hushållspapper.
6. Skala räkorna.
7. Skala och hacka rödlöken fint.
8. Bemanna sellerin med majo, räkor, löjrom och rödlök. Lägg eventuellt på tunna kex (som på bilden).
Friterad citronströmming på knäcke
Svårighetsgrad:
Tid: 30 min
Pris: 4 kr/portion
Det här behöver du:
2 msk finhackad färsk dill
4 strömmingsfiléer
1/2 citron
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
3 dl olja
1/4 liten rödlök
Knäckebröd
1 tsk ättika (12 procent)
Syltlök
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Hacka dillen.
2. Dela varje strömmingsfilé i 4 bitar. Lägg ut på en skärbräda. Pressa över citronen, salta och peppra. Klappa in dillen.
3. Strö ut mjölet på en tallrik, vispa upp ägget i en vid skål och häll ut ströbrödet på en andra tallrik.
4. Hetta upp oljan i en rätt vid kastrull. Oljan är lagom varm när en bit vitt bröd blir gyllene på en minut.
5. Vänd strömmingsbitarna först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet.
6. Fritera någon minut i oljan. Ta några bitar i taget. Låt rinna av på hushållspapper.
7. Skala rödlöken och skär i ringar.
8. Lägg upp strömmingen på knäckebitar, droppa över pytte med ättika och garnera med rödlöks och syltlök.
Getbetor
Svårighetsgrad:
Tid: 20 min
Pris: 3 kr/portion
Det är inte alldeles nödvändigt men både getbetorna och selleriflottarna blir enklare att äta om de serverar dem på tunna små kex. Men de ska vara tunna.
Det här behöver du:
1 stor rödbeta
1 msk balsamvinäger
100 g chèvre (fransk getost)
2 msk olivolja
2 msk strimlad basilika
Gör så här:
1. Koka upp 1 liter vatten. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skala rödbetan och skär 8 stora, tunna skivor. Blanchera dem 1 minut i det kokande vattnet. Låt rinna av.
3. Lägg skivorna på papprad plåt. Droppa över balsamvinägern.
4. Skär bort skalet från osten och dela den sedan i 8 bitar. Ställ ut på rödbetsskivorna.
5. Baka cirka 5 minuter i ugnen. Osten ska smälta lite och få en aning färg.
6. Mixa olivoljan och basilikan under tiden.
7. Droppa oljan över osten när rödbetsplattorna bakat klart.
Purjoshot med snabbnudlar
Svårighetsgrad:
Tid: 40 min
Pris: 3 kr/portion
Det här behöver du:
2 potatisar
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
2 tsk grönsaksfond på flaska
1 msk tryffelolja eller nötolja
1 paket snabbnudlar
Salt och peppar
Gör så här:
1. Skala/ansa potatisen, purjon och vitlöken. Hacka grovt.
2. Sjud i 0,5 liter vatten och grönsaksfonden tills potatisen är mycket mjuk.
3. Mixa till en trög soppa och smaka av med salt, peppar och tryffel-/nötolja. Häll upp i små glas och smula över snabbnudlar. (Det går bara åt ett litet hörn av kakan med okokta nudlar.)