Så fixar du biffen!
Uppdaterad 2019-01-15 | Publicerad 2015-11-11
Vi bjuder på 5 sköna recept
Biff med rödvinssås och duchessepotatis
4 portioner
Du behöver:
500 gram ryggbiff
2 msk smör
Sås:
50 gram finhackad gul lök
2 tsk socker
2 dl rödvin
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
0,5 dl vatten
2 msk smör
2 tsk tomatpuré
Salt
Duchessepotatis:
1 kg potatis
2 dl mellanmjölk
25 gram parmesan i bit
200 gram sockerärter
Gör så här:
1. Börja med duchesspotatisen. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, salt och peppar. Kör med en elvisp till potatismos. Alldeles innan ni ska äta klickar du ut moset (cirka 3 per person) på ett bakplåtspapper och strör på riven parmesan. Gratinera i 250 grader tills duchessen fått färg, det tar cirka 5 minuter.
2. Skär köttet i 4 skivor om det är en hel bit. Stek biffarna i 1 msk smör i 2–3 minuter per sida i en stekpanna. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
3. Stek löken och strö efter en stund på sockret. Låt sockret smälta. Tillsätt rödvin (gärna matlagningsvin), timjan, rosmarin och vatten. Låt såsen koka i någon minut. Sila såsen (slå bort löken). Häll såsen i en kastrull och tillsätt smöret. Vispa. Avsluta med att röra i tomatpuré. Smaka av med salt. Om såsen är tjock eller skär sig – späd med 1–2 msk vatten.
4. Värm ryggbiffen i såsen.
5. Servera kokta sockerärter till.
Recept: Kristina Eriksson
Pepparrotsfylld biff med gräddsås
4 portioner
Du behöver:
400 gram lövbiff eller tunn ryggbiff
Fyllning:
2 tsk pepparrot
3 msk svensk, stark och grovkornig senap
3 msk kapris
1 klyfta vitlök, pressad
1 krm socker
salt och peppar
1 msk margarin
1 kg potatis
Gräddsås:
1,5 dl vatten
1 dl lättcreme fraiche
1,5 msk vetemjöl
1 msk kalvfond
Sallad:
1 paprika i bitar
100 gram vindruvor
100 gram isbergssallad eller annan sallad
Gör så här:
1. Lägg köttskivorna på en skärbräda. Blanda pepparrot, senap, kapris, vitlök, socker, salt och peppar i en skål. Lägg en klick av pepparrotsröran på köttskivorna. Vik ihop och fäst med en tandpetare. Stek köttet i margarin i en stekpanna. Salta och peppra.
2. Lägg köttet åt sidan. Häll vattnet i stekpannan. Rör med en visp. Häll skyn i en kastrull. Tillsätt crème fraiche, mjöl och kalvfond. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter.
3. Servera med kokt potatis och sallad.
Recept: Kristina Eriksson
Japansk biff med rostade grönsaker
4 portioner
Du behöver
500 gram lövbiff
2 klyftor vitlök, pressad
1 msk margarin, ev mjölkfritt
2 msk sesamfrön
Sås:
0,5 dl teriyakisås
0,8 dl koncentrerad svartvinbärssaft, berikad
0,5 dl vatten
1,5 tsk majsenamjöl
Rostade grönsaker:
800 gram potatis
200 gram squash i tunna skivor
200 gram röd lök i tunna skivor
100 gram champinjoner
1 paprika i bitar
1 msk olivolja
Gör så här:
1. Börja med grönsakerna. Lägg potatis, squash och rödlök i en långpanna. Ringla över olivolja. Salta. Baka grönsakerna i 225 grader i 40 minuter. Tillsätt champinjoner och paprika efter halva tiden.
2. Såsen: Blanda teriyakisås, svart vinbärssaft, vatten och majsenamjöl i en kastrull. Låt såsen få ett uppkok samtidigt som du rör.
3. Stek lövbiff och vitlök i margarin i en stekpanna. Stek hälften åt gången. Salta och strö på sesamfrö.
4. Servera köttet med rostade grönsaker och teriyakisås.
Recept: Kristina Eriksson
Biff i curry
4 portioner
Du behöver
2 röda äpplen i skivor
50 gram finhackad gul lök
2 msk matolja
1 tsk curry
1 kanelstång
1 köttbuljongtärning
400 gram krossade tomater
400 gram lövbiff i strimlor
Salt och peppar
3 dl jasminris, okokt
Sallad:
100 gram isbergssallad
100 gram mango
100 gram honungsmelon
Gör så här:
1. Fräs äpplen och lök i hälften av oljan i en stekpanna. Strö på curry och kanelstång. Lägg över det stekta i en gryta. Tillsätt köttbuljongtärningen och krossade tomater. Låt grytan koka under lock.
2. Stek köttet hastigt i stekpannan och lägg över det i grytan. Salta och peppra.
3. Servera med jasminris och sallad.
Recept: Kristina Eriksson
Biff med medelhavssmaker
4 portioner
Du behöver:
400 gram strimlad lövbiff
1 msk margarin
Salt och peppar
15 grovt hackade gröna oliver
6 grovt hackade feferoni
1,5 dl keso
1 msk finhackad färsk oregano
Turkisk potatissallad:
1 kg potatis
50 gram finhackad gul lök
2 piripiri
3 msk olivolja
Salt
Gör så här:
1. Koka potatisen, gärna med skalet på. Låt svalna något. Dela i stora tärningar. Blanda potatis, lök, piripiri och olivolja. Smaka av med salt.
2. Stek lövbiffen i margarin i en stekpanna. Salta och peppra. Blanda oliver, feferoni, keso och färsk oregano.
3. Servera biffen med kesoröran och potatissalladen.
Recept: Kristina Eriksson