Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Tre taco-fyllningar som överraskar dig

Uppdaterad 2019-08-29 | Publicerad 2016-11-30

Är du trött på att äta den påskryddade köttfärsen varje fredag?
Här är tre annorlunda tacos som går snabbt att göra.
Fyll tortillan med en ikonisk sallad från USA, refried beans från Mexico, eller tofu från Asien.

Du vet alltid vilken mat som kommer inleda helgen. Det lockande med tacos är att de går så snabbt att fixa, men det finns faktiskt enkla alternativ till den industrikryddade köttfärsen. Här är tre tips – och det handlar verkligen inte om några långkok. 

Det första receptet är en variant på USA-klassikern Cobb Salad. Man anser att den uppfanns 1937 på restaurangen Hollywood Brown Derby i Los Angeles, och det finns en legend kring receptet kom till.

Kocken blandade allt från kylen

Det var midnatt när ägaren Bob Cobb bad sin kock att slänga ihop något ätbart. Köket var i princip tömt och det enda som fanns kvar var några baslivsmedel. Kocken blandade helt enkelt allt han kunde hitta – ägg, bacon, oliver, roquefortost kyckling, avokado, tomat och sallad. Allt täcktes av en fransk dijondressing – och succén var ett faktum. I tacon har vi dock skippat oliverna.
Vår andra taco är en version på Huevos rancheros, som betyder ranchägarens ägg. Ofta serveras den mexikanska rätten med en lök- och tomatsalsa, men nedan hittar du en variant med svarta bönor. Refried beans passar utmärkt nedsölade av den rinniga äggulan. Komplettera gärna med klassiska tomatröran pico de gallo – ”tuppens näbb”.

Slutligen har vi ett alternativ där snabbpicklad morot och rättika sätter prägel på den stekta tofun – och rostade cashewnötter ger härlig crunch. Allt toppas med en kryddig majonnäs. Receptet kan vara helt veganskt om man väljer en äggfri majonnäs.

Cobb Salad

Ingredienser:
2 kokta ägg
2 skivor bacon
2 msk finhackad schalottenlök
2 vitlökar hackade
1 msk rödvinsvinäger
1,5 msk olivolja
1 knivsudd dijonsenap
5 dl kycklingfilé, tillagad och strimlad
2 msk majonnäs
3 msk gräddfil
30 gram grönmögelost
8 tortillabröd
5 dl finstrimlad isbergssallad
1,5 dl tärnad tomat
½ mogen avokado
Salt
Svartpeppar
Gör såhär:
Koka äggen – kyl ned och tärna dem. Strimla den tillagade kycklingen. Knaperstek baconet och låt bitarna rinna av på hushållspapper. I pannans baconfett steker du sedan den finhackade schalottenlöken och vitlöken på mellanvärme. Rör ordentligt och bränn inte löken.
Ta pannan av plattan och tillsätt olja, vinäger och senap. Rör ihop vinägretten med löken och lägg sedan i kycklingen och det hackade baconet – låt dem täckas. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
I en separat skål blandar du samman majonnäs och gräddfil – tillsätt sedan den smulade grönmögelosten. Nu är det bara att klutta kycklingröran i tortillabröden, lägga på isbergssallad, tomat, avokado – och avsluta med grönmögeldressingen. Mums.

Huevos rancheros

Ingredienser:
1 burk svarta bönor
2 msk rapsolja
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk spiskummin
3 dl vatten
1 msk limejuice eller balsamvinäger
1 dl smulad fetaost
Ett knippe färsk koriander, eller 1 tsk malen
1 tsk chilipulver
Salt
Svartpeppar
En nypa socker
4 ägg
4 tortillabröd
Gör såhär:
Hetta upp stekpannan på mellanvärme. Stek på vitlök och spiskummin i 1 msk olja under omrörning. När dofterna har frigjorts slår du i de sköljda bönorna, chilipulver (eventuellt malen koriander) och 2 dl av vattnet. Låt det koka bort och slå sedan på den sista decilitern vatten samt den andra matskeden olja. Låt det steka bort igen tills konsistensen blir simmig. Det borde inte ta mer än 6-7 minuter. Använd en mosstamp och mosa sönder bönorna. Rör i limejuice eller balsamvinäger, smaka av med salt och peppar. En nypa socker förhöjer smaken.
Stek äggen på ena sidan – gulan ska vara rinnig. Ta ett tortillabröd och börja med bönröran. Lägg på det stekta ägget. Toppa eventuellt med färsk koriander och avsluta med den smulade fetaosten. Toppa med tabasco eller klassiska tomatröran pico de gallo. Se receptet nedan.

Pico de gallo

Ingredienser:
3 tomater
½ dl hackad gul lök
½ dl hackad koriander
2 msk hackad chili, av valfri sort
1 ½ msk pressad limejuice
½ tsk salt
Gör såhär:
Hacka grönsakerna fint och blanda i en skål. Smaka av med salt och lime. Någon timme under gladpack i rumstemperatur gifter smakerna. Ställ sedan kallt.

Tofu Tacos

Ingredienser:
Ett paket fast tofu
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk rapsolja
2 msk osaltade cashewnötter
0,5 dl risvinsvinäger (till grönsakslagen)
1 tsk risvinsvinäger (till majonäsen)
3 msk vatten
1,5 msk socker
4 dl julienne-skurna morötter
4 dl julienne-skuren rättika
2 msk majonnäs
1,5 tsk chilisås
8 tortillabröd
1 dl skivad salladslök
Gör såhär:
Rör ihop majonnäs, 1 tsk risvinsvinäger och chilisåsen i en liten skål. Finstrimla moroten och rättikan ”julienne”. Häll 0,5 dl risvinsvinäger, vatten och socker i en liten kastrull. Låt koka upp och ta av lagen från värmen. Lägg i moroten och rättikan och låt dem dra i cirka 15 minuter.
Skär tofun i centimetertjocka stavar. Tofu får en lite finare konsistens om man lägger den i press. Så placera bitarna på hushållspapper på en skärbräda. Lägg även papper ovanpå och placera ännu en skärbräda med något tungt på.  Låt det stå så i en cirka en kvart.
Salta och peppra tofun och bryn strimlorna i oljan på mellanvärme, på alla sidor. Låt tofun rinna av på papper. Rosta cashewnötterna i pannan i cirka 30 sekunder, eller tills de börjar ta färg. Skär tofustrimlorna i kuber. Slå bort lagen från grönsakerna.
Ta ett rostat tortillabröd. Börja med en liten hög morötter och rättika. Placera sedan på tofukuberna och cashewnötter. Avsluta med en klick av majonnäsen och den skivade salladslöken.