Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Laga mat i litet kök – tips och recept

Lista: Redskapen du behöver i lilla köket

Uppdaterad 2021-08-10 | Publicerad 2020-04-27

Erica Zontho lagar gärna mat i minikök.

Ett begränsat kök betyder inte att du måste dra in på matglädjen.

Matkreatören Erica Zontho vet hur man prioriterar – och lagar god mat på max två kokplattor.

– Det behöver absolut inte bli någon skillnad i kvalité, säger hon.

Ska du flytta hemifrån? Börja studera på annan ort? Eller semestra i husbil?

När det kommer till matlagning är det inte alltid storleken på köket och utrustningen som gör maten fantastisk.

Det säger kokboksförfattaren Erica Zontho som har samlat ihop en mängd recept i ”Stora kokboken för små kök”, där rätterna varken kräver ugn eller fler än två kokplattor.

– Det ska vara enkelt och okomplicerat att laga mat, oavsett storlek på kök, säger hon.

Inspirerades i studentköket

Idén till boken föddes när Erica för några år sedan lämnade sitt lagom stora kök för att flytta till sin man som hade börjat plugga.

– Vi flyttade in i en studentlägenhet. En minimal studentlägenhet. Att påstå att lägenheten hade en kokvrå är en överdrift. Den hade två kokplattor på en yta mindre än en kvadratmeter, säger hon.

  • Vad lärde du dig om att laga mat i litet kök?

– Att man inte behöver ha så mycket grejer. Allt handlar om att planera och banta ner grejer och antalet råvaror. Kolla över vad du verkligen behöver, och gör dig av med exempelvis spagetthisleven, såskastruller och serveringsskålar som tar en massa plats.

Erica Zontho med sin Stora kokboken för små kök.

Köksutrustning i ett litet kök

Om du ska flytta till ett hem med ett litet kök gäller det att tänka minimalistiskt. Här är redskapen du ska satsa på, enligt Erica Zontho.

  1. Kniv. En riktigt bra kniv är oumbärlig i ditt kök. Ska du lägga extra slantar på något så är det på detta.
  2. En skärbräda – eller två. Du klarar dig med en men i bland är det smidigt att ha flera som du kan flytta runt på medan du lagar mat för att enkelt bereda mer plats.
  3. En rejäl stekpanna. själv använder jag en traktör-panna som har höga kanter. På så sätt kan jag använda den även till stora grytor.
  4. Bunkar i olika storlekar. Skaffa ett set där bunkarna går att stapla i varandra för att spara plats.
  5. Två kastruller på minst två liter. Även här passar det bra att skaffa ett par som passar i varandra.
  6. Gryta. En som rymmer fyra till fem liter är lagom.
  7. Köksredskap. Stekspade, slev, visp, vitlökspress, konservöppnare, potatisskalare, osthyvel, slickepott, kökssax, måttsats.

– Japp, det är allt jag använder. Det räcker faktiskt så, säger Erica.

  • En micro då, ska man göra plats för en sådan?

– Ja, eller jag har i alla fall svårt att leva utan min micro. Den är bra för att kunna värma matlådor enkelt, speciellt om man inte har någon ugn. Många studenter har heller inte tid och lust att stå och laga mat varje kväll.

  • Vilka är misstagen de flesta gör i små kök?

– Att man inte håller ordning och plockar undan kontinuerligt. Man har inte så mycket yta att röra sig på så man behöver vara snabb på att städa undan, diska och slänga. Många är också dåliga på att preppa saker i förväg.

Råvaror att satsa på i små kök

Om även skafferi, kyl och frys är i minsta laget kan det vara bra att planera sin handling. Satsa på torrvaror, tetrapak med bönor, krossade tomater och kronärtskocka på burk, tipsar Erica.

Torrvaror som pasta och mjöl kan du dessutom förvara lite var som helst i lägenheten, exempelvis längst ner i garderoben.

– Ha det som en basuppsättning. Sedan blir det i kylen ”det piffiga” som gör måltiderna lite mer varierade.

Vardagsmat i litet kök

Till vardags så ska maten gå snabbt att laga och gärna ha så få moment som möjligt.

– I ett litet kök vill man undvika middagen med flera moment, där några råvaror ska stekas, andra kokas och så vidare, säger Erica.

Hon tipsar därför om wraps till lunch och middag, som exempelvis hennes recept på temphewraps med avokado, böngroddar och mycket grönt.

– Det är i princip bara att hacka grönsaker och steka tempeh, det tar ingen tid. Wraps är väldigt tacksamt att laga i små kök, säger hon.

Recept tempehwraps med läckra smaker.

Tempehwraps med goda smaker.

Dejtmat i litet kök

Om du istället vill laga något speciellt en fredagskväll, kanske till en dejt i miniettan, så tipsar hon om Maklouba. En riktig festrätt från mellanöstern.

– Det är en perfekt dejträtt, en riktig ”show off” som går att förbereda i förväg. Eftersom allt lagas i samma gryta är den också praktisk i små kök.

Recept Maklouba.

Till efterrätt föreslår hon varma päron med ost. Genom att steka päronen släpper du loss fruktens sötma – som gifter sig perfekt med de lite salta smakerna av osten.

Recept varma päron med ost.

Maklouba

Erica Zontho

  • Ålder: 36
  • Bor: Borås
  • Gör: Kreativ coach och kokboksförfattare
  • Favoriträtt: Öppen lasagne med spenat, silkestofu, krossade tomater, grädde och annat gott.