Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Hett, mustigt & grönt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-29

Säg mustig gryta och de allra flesta får något drömskt i blicken. Värmande och rykande heta. Att få kura inomhus, tända massor av ljus, laga mat länge och umgås kring matbordet.

Här berättar matskribenten Caroline Hofberg om den perfekta bjudmaten.

Linsgryta Bombay - smarrigt med torkade aprikoser och nötter.

Oavsett hur många det blir kring bordet är gryta den perfekta bjudmaten. Det bästa av allt är att det går bra att laga den dagen innan, så att smakerna riktigt får gotta ihop sig.

Själv älskar jag att drömma mig bort och få inspiration av andra länders smaker och dofter. Thailand, Mexiko, Kuba, Marocko, Indien eller Italien. Ofta brukar jag ha ett favoritland per säsong.

I år är det Mellanöstern som gäller. Det är aldrig fel med lite het stämning från köket, och fortfarande tycker jag att en rykande het och vällagad chili är toppenmat - inte minst om man blir många. Att själv få kombinera tillbehören ur små skålar är ett uppskattat inslag vid middagen. Riven ost, blandade bönor, avokado, grillade majskolvar, lök, sallad, gräddfil, majschips eller varma tortillabröd. På så sätt finns det alltid något som passar alla i smaken.

Vad skulle man göra utan quorn?

Tyvärr är de vegetariska kokböckerna ganska begränsade, och många gånger rätt tråkiga och präktiga om man söker idéer och inspiration. Men titta gärna i vanliga kokböcker, det händer att det finns härliga vegorecept även i dessa, annars kan man ju alltid byta ut det djuriska. Jag vet inte vad jag gjorde innan quorn kom till Sverige, numera är det hur enkelt som helst att byta ut kött eller kyckling, och inte ens den mest inbitne köttätaren protesterar.

Släpp in gästerna i köket

Alla älskar vi fest. Att bli bjudna på, eller att bjuda till. Och handen på hjärtat, visst har det hänt att du tagit dig vatten över huvudet när det gäller dina kokkonster. Slitit och stressat ensam i köket för att kunna servera en fulländad måltid.

En bättre variant är kanske att låta matlagningen bli en del av kalaset. Släpp in gästerna i köket och laga maten tillsammans istället. Det blir enklare för dig, roligare för er allihop och ni kan alla ta åt er äran för det lyckade resultatet. Börja festen med att fördela arbetsuppgifterna över en drink. Låt sedan var och en fundera över och planera sin insats. Och sen ut i köket och roa er!

Kom ihåg att delad glädje är dubbel glädje.

Här är härliga vego-grytor

Caroline Hofberg