Förläng sommaren med fruktiga smoothies
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-28
Fyra recept på goda fruktdrycker
En härlig mix av bär blir en läcker törstsläckare och energikick.
Enkelt, gott och nyttigt.
Recept: Petter Stahre
Hjortronsmoothie med honungsmelon
Två glas
1 dl mjölk
1 dl frysta hjortron, tinade
1/2 dl mild lättyoghurt
1/2 dl mild vaniljyoghurt
3 tsk socker
1 dl mixad honungsmelon
Gör så här:
1. Blanda mjölken och hjortronen. Kör i mixer och häll genom en sil för att bli av kärnresterna.
2. Tillsätt alla övriga ingredienser och fortsätt mixa tills allt är blandat.
Fruktsmoothie med ananas, kiwi och vattenmelon
Två stora glas eller tre små
2 dl mixad vattenmelon
2 dl mixad ananas
2 dl mixad kiwi (ca 2 st)
Gör så här:
1. När du mixat varje ingrediens för sig, kyl dem gärna i frysen någon halvtimme.
2. Häll i ingredienserna försiktigt så att de nästan skiktas. Rör om som hastigast precis innan servering. Vackert, gott och nyttigt!
Physalissmoothie
Två glas
3 dl mild lättyoghurt
1 dl mjölk
1 korg physalis
2 rågade tsk socker
Gör så här:
1. Blanda allt och kör i mixer. Dekorera med en extra physalis.
Blåbärssmoothie med kokos
Två glas
2 dl mild vaniljyoghurt
1 1/2 dl lätt kokosmjölk
3 tsk socker
2 dl blåbår
Gör så här:
1. Blanda och kör allt i mixer tills sockret lösts upp.
Nyttig eller onyttig – avgör själv
Lätt, gott och (oftast) nyttigt. Det kan summera vad smothies är. En smoothie brukar bestå av yoghurt och bär mixade, men rena fruktsmothies blir allt vanligare både i hem och på hyllorna. Att göra en smoothie är enkelt, men här kommer några tips.
Konsistensen, hur tjock eller rinnig smoothien ska vara, styr du bland annat genom att tillsätta eller ta bort mjölk. Lightprodukter, såsom lättyoghurt, gör också smoothien mer rinnande, liksom värme – servera smoothien väl kyld.
Genom att blanda i frysta bär och mixa får du automatiskt en kall smoothie med tjockare konsistens.
Prova gärna att mixa med glass för en krämigare konsistens.
Sockermängden avgör du, smaka av.