Bjud på världens godaste påskmat!
Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2005-03-21
Favoriter från jordens alla hörn
Ägg, sill, lax och lamm — men också rom, citrongräs, kapris och vanilj.
När Jonas Dahlbom dukar upp i nya Världskulturmuseets restaurang Tabla i Göteborg kommer påsksmakerna från hela världen.
Tre frågor till Jonas Dahlbom
Hur firar du påsk?
– Jag, familjen och brorsan Anders med sambon Karin (också kockar på Trädgår’n) åker till mitt föräldrahem i Halmstad där mamma dukar upp rätt traditionell påskmat. Sedan brukar vi tre laga en lunch med lammstek.
Är det någon skillnad på att driva vanlig krog och museirestaurang?
– Tabla är egentligen mer vanlig än Trädgår’n med alla shower och evenemang. Museet har haft 2?000 besökare om dagen och det vore ju en dröm om alla kom hit. Riktigt så väl är det inte men man behöver inte anstränga sig som på en vanlig krog för att synas.
Du har tävlat i Bocuse d’Or (Kock-VM, Jonas kom fyra), gav det mer än spänningen?
– Visst var det kul att vara med och det gick ju bra för oss – men det kunde blivit ett helvete om det gått fel. Nu är det färdigtävlat för min del. Kontakterna med tidigare deltagare har gjort mig till en bättre kock.
Fakta/Jonas Dahlbom
Inlagd sill med rödbets- och pepparrotsrelish
UKRAINA
Lammrostbiff med bakad tomat och svart böncréme
NYA ZEELAND
Honungsglaserad skinkstek med potatis, rosmarin och vitlök
USA
Curryrostad blomkål med äpple
INDIEN
Bönor med bacon och parmesan
ITALIEN
Äggtoddy med citrongräs, vaniljäpple och hasselnötsnougat
JAMAICA-THAILAND
Rimmad bakad lax med kapris, lök och champinjoner
ITALIEN
Jon Hansson