Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Matlådor som imponerar på kollegorna

10 maträtter som väcker avundsjuka i lunchrummet

Uppdaterad 2022-02-08 | Publicerad 2022-02-07

Laga imponerande matlådor när du ska jobba på kontor igen.

Restriktionerna släpper och kontoren öppnar upp – glöm hemmakontor och halvfabrikat.

Nu har du chansen att impa på kollegorna med smarriga och enkla matlådor. Se våra bästa tips på recept och inspiration här.

I nästan två år har många av oss spenderat all eller delvis tid på hemmakontor. En plats där man kanske inte alltid prioriterar vad man äter – för inga kollegor ser dig ju.

Men nu är det dags att återvända till lunchrummen där matlådan kan utsättas för mer än bara din blick. Så passa på att uppgradera dina matlådor nu när det är dags för återgång och imponera på dina kollegor med några av våra bästa recepttips.

Vegetarisk lasagne

Plånboksvänlig rätt som du kan göra i stora mängder, frysa in eller käka som middag när du kommer hem från jobbet. Det bästa är att lasagne, oasvett hur enkel den är, alltid framstår som lyxig.

Recept av matkreatören Linnea Seidel med Linneas skafferi.

Vegetarisk lasagne.

Lax i krämig saffranssås

Pasta är en riktig vinnare när det kommer till matlådor – och givet mycket sås så att pastan inte blir torr. Och visst kan fisk kännas förbjudet bland mikrovågsugnar och doftkänsliga kollegor, ingen fara! Saffranet i såsen kommer ta över laxen och ge en ljuvlig doft i lunchrummet.

Recept på lax i krämig saffranssås

Lax  i krämig saffranssås.

Shahi paneer

Den här rätten kanske kräver lite mer av dig i köket. MEN väl i lunchrummet kommer du kunna briljera med denna indiska maträtt, och den är dessutom som gjord för att vara i en matlåda. Ta med lite libabröd eller naan i en påse vid sidan av och du har lyxigaste matlådan av dina kollegor.

Recept ur ”Green India” av Mattias Kristians-son och Amanpreet Singh Sangha.

Shahi paneer.

Glasnudelsallad med rostbiff och nötter

Sallad i matlåda, javisst! Dessutom en riktigt snygg och smarrig rackare som superkocken Jennie Walldén komponerat. Ett tips för att den ska hålla så bra som möjligt och salladsbladen inte blir geggiga är att ha dressingen i separat liten burk. Sen är den bara att ringla över när det vankas lunch.

Recept ur Jennie Walldéns kokbok Mycket smak på nolltid.

Glasnudelsallad med rostbiff.

Matig tacopaj

Alla dagar kan bli en tacodag. Släng ihop en rejäl tacopaj i början av veckan och du har en höjdare till matlåda resten av veckan, ta med crème fraiche eller tacosås i en burk bredvid och addera när pajen är färdigmikrad. Vi kan lova att kollegorna kommer att bli avis, för vem blir inte avis på tacos?

Om du orkar, ta med lite nachos för extra krisp och lyx!

Recept på matig tacopaj

Matig tacopaj.

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Husmansklassikern uppdaterad med lyxiga ingredienser som grönkål och ädelost. Visst, ädelosten kan ge lite odör till lunchrummet – men det är absolut värt det! I burk bredvid är det bara att förvara vitkålen som blandats upp med lingonsylt och äpple.

Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost.

Stekta äggnudlar – recept av Filip Poon

Låt dina smaklökar få åka på en kulinarisk resa till asien när du lunchar med Filip Poons stekta äggnudlar. En lunchlåda som kommer att vara en avundsvärd smakexplosion – nudlarna kanske tappar lite av sin krispighet, men vad gör det när det smakar så gott?

Recept på Filip Poons stekta äggnudlar

Stekta äggnudlar av Filip Poon.

Jordärtskockssoppa med trattkantareller

Soppa funkar alltid bra i matlåda, speciellt när det vankas kyligare väder. Då kan man impa på kollegorna med en jordärtskockssoppa, ser kanske simpelt ut men låter desto creddigare.

Du kan laga soppan med grädde och lite vitt vin eller i stället tillsätta några matskedar citron om du vill. Men det är syran som ger det där som verkligen behövs för att göra rätten extra god.

Recept på sopppan av Maria Zihammou

Jordärtskockssoppa med kantareller.

One pot vego-bolognese

Gör det enkelt för dig när du preppar matlådorna inför jobbveckan, kör allt i en och samma gryta. Sen kan du småljuga för kollegorna om att du stått och gjort ett långkok på vego-bollo, när den egentligen skötte sig själv. Hur bra som helst!

Recept ur boken ”Allt i ett rätter” av Madeleine Landley.

One pot vego-bolognese

Panerad fisk med dillsås

Fisk är inte den mest populära råvaran att mikra, men den klassika panerade fisken med dillsås kommr få kollegorna avundsjuka. De kommer kastas tillbaka till skolans matsal när man avnjöt denna klassiska rätt. Vill du verka riktigt proffsig så kan du göra potatispuré istället för vanlig kokt.

Recept på panerad fisk med dillsås

Panerad fisk med dillsås.

Följ ämnen i artikeln