Så gör du en fräsch nudelsallad med kål
Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2016-01-25
Här är livsmedelsjättarnas matfynd vecka 4
Nu är den fattigaste helgen i år avklarad och du kan andas ut.
Men vill du fortsätta att laga ekonomiskt har vi ändå några tips för dig.
Här är veckans matfynd – och två tips på recept som du kan laga av ingredienserna.
Grattis! Du klarade dig förbi årets fattigaste helg. Välj själv om du vill fira med en lite festligare måltid eller en fortsatt ekonomisk vardagsrätt. Oavsett vad du lagar för mat i veckan kan det vara bra att veta vad matjättarna har för specialerbjudanden just nu. Aftonbladet Mat och Vin har sammanställt några av det nedsatta varorna och ger exempel på vad du kan laga för mat av dem.
Här är veckans matfynd:
Fläskfilé
Danmark, ca 500 g
Pris: 49:90 kr/kg
Här hittar du varan: Willys
Ekologisk nötstek
Sverige, ca 1 kg
Pris: 129 kr/kg
Här hittar du varan: Coop
Fläskytterfilé
Sverige, ca 1000 g
Pris: 59:90 kr/kg
Här hittar du varan: Ica
Getost, Bavaria Blue, Brie Du Grand
ca 175-200 g
Pris: 24:90 kr/st
Här hittar du varan: Willys
Keso
Naturell, 250 g
Pris: 10 kr/st
Här hittar du varan: Ica
Ekologisk vitkål
Sverige
Pris: 15 kr/kg
Här hittar du varan: Coop
Kall nudelsallad med vitkål & cashewnötter
För 2 personer (tar bara 25 minuter)
200 g sobanudlar eller äggnudlar
1 klyfta vitkål, ca 100–150 g
1/2 grön paprika
4 vårlökar (sticklök)
1 msk sesamfrö
1/2 dl cashewnötter
Gör så här:
1. Strimla vitkål, paprika och två av vårlökarna riktigt tunt. Rör ihop sojasåsen (se nedan).
2. Blanda nudlar med de finstrimlade grönsakerna och sesamfrön. Slå över sojasåsen och strö krossade cashewnötter över.
3. Servera med en hel vårlök som används till att fiska upp nudlarna med, samtidigt som man tar en tugga av den då och då.
TIPS: Sobanudlar är tunna japanska nudlar gjorda av bovetemjöl. Hittar du sådana i affären är det förstahandsvalet, men äggnudlar eller glasnudlar går också bra. Kalla nudlar passar framförallt att äta på sommaren.
Aprikos- och getostfylld fläskfilé
4 portioner
600 g fläskfilé, putsad från senor
100 g getost, smulad
100 g torkad aprikos, tärnad
10 g persilja, hackad
Smör och/eller olja till stekning
Salt, peppar
Gör så här:
1. Snitta upp fläskfilén, blanda de övriga ingredienserna och fyll.
2. Rulla ihop köttet och bind med snöre. Krydda med salt och peppar runt om och bryn alla sidor. Baka klart i ugn på 95 grader tills innertemperaturen når 65 grader.
3. Ta ut och låt vila.
Tillbehör: Sallad på svamp och gulbetor
200 g gulbetor kokta och skalade
300 g trattkantareller eller annan svamp
50 g schalottenlök
1 msk äppelcidervinäger
20 g bladspenat
Smör och/eller olja tillstekning
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Stek svampen ihop med schalottenlöken.
2. Ta av från värmen och tillsätt gulbetorna, tärnade.
3. Smaksätt med äppelcidervinäger, salt och peppar och eventuellt lite olja.
4. Till sist, blanda i bladspenaten.