Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Stammisarna blev kvar på krogen – trots pandemin

Göran och Kent är en trygghet för restaurangerna

Uppdaterad 2021-07-11 | Publicerad 2021-07-09

Pandemin tömde restaurangerna på gäster, men de mest inbitna blev kvar.

Kent och Göran är kvarterets mesta stammisar och stannade i baren när alla andra gick.

– När vi satt i baren såg vi hur andra också vågade sig in, säger Göran.

Gäster kommer och, speciellt under pandemin, går.

Trogna stammisar består.

– När krogarna tömdes kände vi ännu mer att vi ville gå dit. För att stötta, hålla vårt och personalens humör uppe, säger Göran Tjernberg, 58, en tvättäkta stammis.

Lärde känna varandra på krogen

Han och vännen Kent Bjuhr, 59, har under tio år cirkulerat runt krogarna i sitt kvarter på Södermalm i Stockholm. De blev vänner där, runt barerna på älskningshaken.

När Sverige började ta pandemin på allvar i mars förra året dök restaurangernas bokningstrafik. Krograpporteringar handlade om avbokningar, lediga bord och tomma kassor.

Hur hanterade stammisarna att deras andra vardagsrum blev minerad mark?

– Folk har undrat hur det varit för oss under året, hur vi mått av att sitta hemma. Men det snabba svaret är ju att vi inte testat det, säger Göran.

Göran Tjernberg och Kent Bjuhr på ett av sina stammishak i kvarteret på Södermalm i Stockholm.

De goda vännerna höll fast vid sin favoritsyssla under tiden då inget annat var sig likt. Samtidigt poängterar de noggrant att de hela tiden följt rådande restriktioner.

– Vi går ändå ut på de tider när det är som minst folk, när personalen har tid att snacka lite. Och vi har alltid vart hemma innan åtta, de reglerna har vi knappt märkt av, säger Kent.

Viral kampanj om att stötta krogen

”Stötta krogen” blev en viral kampanj för att uppmana folk att fortsätta handla mat från restauranger under pandemin. Nytorgetstammisarna tror inte krogarnas överlevnad är deras förtjänst.

– Vi förstår att just vi två inte haft betydande påverkan på en restaurangs ekonomi trots frekventa besök, säger Kent.

Efter över ett års pandemi börjar krogarna nu hitta tillbaka till en normal standard.

Men en gäst ger ofta fler.

– Ibland kunde vi välja ställe efter det som såg mest tomt ut. När vi satt runt baren hände det att andra som gick förbi också vågade sig in, säger Göran.

Att ha bekanta ansikten runt baren har vart personalens påminnelse om det vanliga livet bortom pandemin.

– När favoritstammisarna kommer in i dörren häller jag direkt upp en ljus lager till Kent och en IPA i vinglas till Göran. Vi blir glada, de blir glada och under den värsta pandemin var det extra härligt att se dem, säger bartendern på vännernas äldsta stammishak, Urban Deli Nytorget.

Morgan Banffy, 46, är ägare av restaurang Brickyard på Södermannagatan. Enligt honom har stammisarna haft en betydande roll för hur restaurangen klarat pandemin.

– Det är tack vare Göran, Kent och de andra stamgästerna vi byggt upp under åren som vi har grejat det här ekonomiskt. Många har vart här nästan varje dag, det är ovärderligt.

Hur känns det att restriktionerna har lättat?

– Det är skönt att se restaurangerna slippa lida mer. Men nu kommer det bli sådär mycket folk igen.., säger Kent.