Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Helena Lyths Julprassel och decembermys

Så lyckas du med julstöket utan stress

Publicerad 2021-11-23

Helena Lyth är aktuell med boken Julprassel och decembermys.

I Helena Lyths debutbok ”Julprassel och decembermys” får bakning, lagning, pyssel och mys tampas om utrymmet.

Boken är gjord för att alla sinnen ska tillfredsställas i juletid.

– Jag har svart bälte i jul, säger Helena Lyth, 47.

I över tio år har Helena Lyth samlat på sig urklipp från tidningar och böcker, allt från julbak till små pyssel – allt detta har hon drömt om att en dag samla i en bok.

Men två små blöjbarn, en del jobb och nej från diverse förlag sköt på drömmen.

– Det blev bara ännu en ångestgrej. Så då startade jag en julblogg istället, säger Helena.

Trots lite tid sedan bokdrömmen föddes så har den nu gått i uppfyllelse när Helena blivit med debutboken ”Julprassel och decembermys”.

I boken har Helena samlat sina bästa recept till glöggmyset, julbaket och julbordet. Hon ger också sina bästa tips på hur du ska kunna planera allt i lugn och ro ända fram till tjugonda knut.

Historien om succéreceptet på chokladkola

– Den här boken kommer att bli så rätt i tiden, den är så traditionell och jag tror att det är precis vad man är ute efter.

Helena har som sagt haft en hel del tid på sig att samla ihop recept och dylikt och ett av de äldsta recepten som är med i boken är från när hon själv var liten. Ett recept hennes pappa fick från början.

Efter mer än tio år har nu Helena Lyth äntligen blivit med debutbok.

– Min pappa som var läkare hade räddat livet på en patient. Och patientens fru ville ge det finaste hon hade som tack. Så hon gav pappa sitt recept på chokladkola.

Barndomsjularna hemma hos Helenas familj var varken stora, särskilt pråliga eller innehöll några stärkta linnedukar. Att ha ett stort firande är något hon skapat själv – att få göra mycket av det man älskar och samlas med dem man älskar.

– Vid jul har jag alltid kunnat gå bananas utan att någon har tyckt att jag varit knäpp.

Ta genvägar för att minska julstressen

Redan i november börjar Helena gärna pynta, pyssla och baka, just för att hon sakta men säkert ska närma sig julafton.

– Jag vill inte att julen ska bli som ett alldeles för maxat fyrverkeri, så när den sista och mest dyrbara bomben smäller av har man ont i nacken för att man stått och tittat upp så mycket.

Att bara rulla runda saffransbullar är en genväg i julbaket.

För att inte bli för stressad av allt fixande och trixande innan och under jul så tycker Helena att man ska vara snäll mot sig själv, skita i att göra vissa saker och försöka ta genvägar.

– Man måste inte göra allting, skit i att exempelvis göra egna sillar och rulla bara egna köttbullar. Ta inte i från tårna, utan fundera över vad som betyder mycket för er.

Vad är det som gör julen så speciell för dig?

– I grund och botten är det många bitar i julen som får mitt hjärta att slå, att pyssla, laga, baka, duka. I det stimuleras alla sinnen, precis som i min bok.

Helena Lyth:

  • Ålder: 47 år
  • Bor: I Bromma, Stockholm
  • Familj: Maken Mårten och barnen Hedvig, Ruben och Harry
  • Jobb: Inspiratör, kreatör, influencer och författare.
  • Akutell med: Ständigt aktuell med bloggen Helenalyth.se och på Instagram. Nu med boken ”Julprassel och decembermys”.

Följ ämnen i artikeln