Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Smörgåstårtans dag, imorgon Ostkakans dag

Lyxiga pannkakor och våfflor

Uppdaterad 2018-12-27 | Publicerad 2007-11-15

Gamla favoriter i ny dräkt

En bunke smet, något gott som choklad, hallon eller konjak – och så gräddar du. Lätt som en plätt!

Recept: Kate Habershon

Foto: William Lingwood

Ingefärspannkakor

4 portioner

4,75 dl vetemjöl (285 g)

2 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

2 tsk mald ingefära

2 tsk mald kanel

1 tsk mald kryddnejlika

2 ägg

0,75 dl farinsocker (55 g)

2,5 dl gammaldags mjölk

2 msk sirap

1,25 dl vatten

50 g smör, smält och avsvalnat

Till servering:

Varm äppelmarmelad (se separat recept) eller äppelmos

Crème fraiche

Gör så här:

1. Sikta ned mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, ingefära, kanel och kryddnejlika i en skål.

2. Häll äggen och farinsockret i en bunke och vispa noga. Vispa sedan ned mjölk, sirap, smör och vatten. Tillsätt mjölblandningen och vispa ett par tag tills smeten är nästan slät. Överarbeta inte – kom ihåg att klumpar är okej.

3. Hetta upp pannkakslaggen eller stekpannan till strax över medelvärme. Minska sedan värmen. Häll, för 1 pannkaka, cirka 0,25 dl smet i laggen, bred ut den med baksidan av en sked. Stek 3–4 pannkakor åt gången i 1 minut på svag värme tills små bubblor syns på ytan och undersidan är gyllenbrun. Vänd pannkakorna och stek på andra sidan i 1 minut. Lägg över dem på en tallrik och håll dem varma i ugnsvärme medan du steker resten.

4. Servera med äppelmarmelad och crème fraiche.

Äppelmarmelad

30 g osaltat smör

3 matäpplen, skalade, urkärnade och skivade

Rivet skal av 1/2 citron

2 msk vatten

1,5 dl farinsocker (100 g)

Gör så här:

1. Smält smöret i en stor kastrull på svag värme och tillsätt sedan äpplen, citronskal och vatten.

2. Koka äpplena mjuka och mosiga, pressa dem genom en sil ned i en skål.

3. Vispa ned sockret, häll tillbaka igen i en ren kastrull och koka tills det har blivit en tjock puré.

4. Låt svalna en aning och servera genast eller förvara i kylskåp upp till 2 veckor.

Trippelchokladpannkakor

4–6 portioner

4,75 dl vetemjöl (285 g)

2 dl kakaopulver (75 g)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

2/3 dl strösocker (55 g)

2 dl mjölk

1,25 dl gammaldags mjölk

2 ägg, gulor och vitor separerade

30 g osaltat smör, smält och avsvalnat

0,5 tsk salt

100 g mörk choklad, hackad

100 g vit choklad, hackad

Varm chokladsås (se separat recept) till servering

Vit chokladyoghurt:

150 g vit choklad

4 msk grekisk yoghurt

Varm chokladsås (5 dl):

3 dl vispgrädde

1 msk konjak

250 g mörk choklad i bitar

1 msk ljus sirap

30 g osaltat smör

Gör så här:

1. Sikta ned mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och socker i en bunke.

2. Häll mjölk, gammaldags mjölk, äggulor och smör i en annan rymlig skål och vispa noga. Tillsätt mjölblandningen och blanda väl.

3. Häll äggvitor och salt i en ren skål och vispa till hårt skum. Tillsätt 1 msk av äggvitorna i chokladblandningen och rör tills den är upplöst. Rör sedan försiktigt ned resten av äggvitorna och sist chokladhacket.

4. Hetta upp plättlaggen, pannkakslaggen eller stekpannan till strax över medelvärme. Sänk därefter värmen. Lägg, för 1 pannkaka, cirka 0,25 dl av smeten i pannan. Grädda 3–4 pannkakor åt gången på svag värme i ungefär 1 minut eller tills små bubblor börjar synas på över­sidan. Vänd pannkakorna och stek på andra sidan i 1 minut. Lägg över på ett fat och håll varma i ugn på svag värme medan resten steks.

Chokladyoghurten:

1. Lägg den vita chokladen i ett vattenbad och smält den långsamt.

2. Dra bort kastrullen från värmen och låt svalna en aning.

3. Rör ned yoghurten tills smeten är jämn och slät.

4. Servera tillsammans med pann­kakorna och varm chokladsås.

Varm chokladsås:

1. Häll grädde och konjak i en kastrull och hetta upp till strax under kokpunkten.

2. Tillsätt choklad, sirap samt smör och rör tills chokladen smält och såsen är slät och blank.

Vaniljvåfflor med chilihallon

6–8 portioner

4,75 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 msk strösocker

3 ägg, gula och vita separerade

2,25 dl mjölk

55 g osaltat smör, smält och avsvalnat

2 tsk vaniljsocker

Till servering:

Florsocker till pudring

Vaniljglass

Chilihallon (se recept nedan)

Chilihallon (ca 3,5 dl):

2 chilifrukter, urkärnade

150 g hallon

2 msk hallonlikör, eller konjak

2,25 dl socker (200 g)

2 dl vatten

Gör så här:

1. Sikta ned mjöl, bakpulver, salt och strösocker i en stor bunke.

2. Häll äggulor, mjölk, smör och vanilj­socker i en annan skål och blanda noga. Häll mjölblandningen i mjölkblandningen och blanda nätt och jämnt – överarbeta inte smeten.

3. Lägg äggvitorna i en ren skål och vispa till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i våffelsmeten med en träsked. Det är viktigt att inte överarbeta smeten i det här läget, så om det finns några små klumpar av äggvita som flyter omkring, låt dem vara, det spelar ingen som helst roll.

4. Skeda upp smeten i våffeljärnet, bred ut den i hörnen och stäng locket. Grädda tills våfflan är frasig och gyllenbrun, cirka 3–5 minuter.

5. Sikta florsocker över våfflorna, toppa med glass och hallon och servera. Om du har ett våffeljärn med hjärtan kan du dela dem och lägga samman hjärtan två och två med glass emellan. Toppa med hallonen.

Chilihallon:

1. Lägg chili, hallon och likör (eller konjak) i en skål.

2. Häll sockret i en kastrull, tillsätt vatten och värm på svag värme tills sockret har lösts upp. Koka i 5 minuter tills lagen har tjocknat och reducerats.

3. Häll den varma lagen över hallonen, rör runt en gång, täck sedan över kärlet och låt stå i minst 2 timmar för att få ut mesta möjliga smak. Avlägsna chilifrukterna före serveringen.

Följ ämnen i artikeln