Så räddar du resterna
Uppdaterad 2019-02-20 | Publicerad 2009-06-20
Sill, gravlax och jordgubbar – under sladdrig plastfolie.
Även midsommarbuffén är dagen efter.
Men lugn, stjärnkocken Fredrik Eriksson har tipsen som gör resterna till en festmåltid.
För honom är midsommarmaten helig. Men när högtiden är över spelar traditionerna mindre roll.
– Resterande dagar får bli lite som de blir, mycket beroende på väder, säger Fredrik Eriksson som är krögare på Långbro värdshus i Älvsjö utanför Stockholm.
Själv njuter han av en grekisk middag i kväll.
Men vad gör man med den trötta laxen och sega potatisen?
– Gör en potatissallad. Blanda potatis, lökrester och gravlaxsås. Med laxen kan du göra en smarrig laxpudding eller laxpasta. Enkelt och gott.
Men grillat kött, hur kan man trolla med torra bitar?
– Skiva det väldigt tunt, spelar ingen roll om det är karré eller annat kött. Gör sedan en asiatisk vinägrett.
Sillen håller sig bra i kylskåpet, men känner man att det finns för mycket har Fredrik Eriksson flera recept på lager.
Gillar gubbröra
Bland annat Tore Wretmans omelett med stekt skivad färskpotatis – toppad med matjessill, gräddfil och gräslök.
– Sillåda och gubbröra är andra favoriter, säger Fredrik Eriksson.