Dags för kvällens huvudrätt!
Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2001-08-05
Svenska kräftor
2 kg kräftor
3 l vatten till förkokning
4 l vatten
1 1/2 dl grovt salt
4 sockerbitar
1 flaska öl (gärna porter)
Rikligt med krondill eller 3 msk dillfrön
1. Koka upp vatten, öl, socker, salt, dill. Låt koka i 10 minuter och ta sedan direkt ur dillen.
2. Koka samtidigt upp 3 liter vatten och låt stormkoka, lägg i 6–10 kräftor åt gången à 1 minut.
3. Lägg de kokta kräftorna i en skål, under lock. Lägg sedan i kräftorna i öl- , socker- och saltblandningen. Låt koka i 8 minuter.
4. Snabbkyl kräftor och spad genom att sätta grytan i kallt vatten. Låt grytan stå kallt i ett dygn innan servering.
Västerbotten och dillbakelser
4 portioner
1 paket färdigköpt smördeg
2 dl riven Västerbottenost
4 ägg
4 dl mjölk
2 msk hackad dill
Salt
Peppar
1. Gör cirka 10 centimeter stora rundlar av smördegen.
2. Pensla mazarinformar med lite
olja.
3. Klä formarna med smördegsrundlarna.
4. Blanda osten och dillen, fördela mixen i formarna.
5. Vispa ihop ägg och mjölk och häll i salt och peppar efter smak.
6. Häll äggstanningen över oströran.
7. Grädda i 20 minuter i 175 grader.
Tapenade
att dippa paprikabrödet i
2 dl urkärnade oliver
7–8 sardeller
2 msk kapris
3 st vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
salt och peppar
1. Mixa alla ingredienser i matberedare eller med stavmixer.
2. Smaka av med salt och peppar och servera.
Linus Wahlgren
Eva Rydberg