Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Grilla med gott samvete

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Så grillar du utan att hota miljön

Svart på vitt – nötköttet är en klimatvärsting.

Men skippa brassebiffen och ha grillfest ändå.

Kocken Rune Kalf Hansens klimatmeny ger nytändning på grillen med svensk läcker säsongsmat.

Sparrissäsongen och grillperioden sammanfaller – vad kan vara bättre?

Sparris med lammfärbiffar och fyra nyanser av rött – rödbetor, palsternackor, morötter och rabarber. Allt lika gott på grillen.

– Det här är de enkla och goda smakerna som vi alla vill känna. Konsten är att våga välja dem, säger kocken Rune Kalf-Hansen och snittar rödbetor medan elden tar fart.

Ät köttet som tillbehör

Nej, du behöver inte undvika köttet för att grilla kllimatsmart. Ta bara mer av grönsaker och mindre av kött, och välj ekologiska och närproducerade varor.

– Ät köttet till sparrisen och rödbetorna, inte tvärtom, tipsar kocken.

Rune Kalf-Hansens svenska ekoodlade palsternackor, morötter, sparris och rödbetor blir delikatesser på grillen på 5-10 minuter. Salta lätt och doppa i en hoummussås på kikärtor, citron, dill och créme fraiche. Lammbiffarna tillreds med grön örtglädje.

Hans matlagning blev succé när han lärde sig välja säsongens mat och ta bort det andra.

- Säsongens mat är den fräschaste råvaran vi har. Den får man lära sig laga. På vårvintern är det rotfrukterna, och när sedan sparris och rabarber kommer är det gott och roligt.

Välj bort nötkött

Vilt är bästa klimatvalet, därefter lamm, som avger metan, men som samtidigt gör gott genom bete i naturlandskap. Sämst är nöt, näst sämst gris och kyckling.

Lär dig också de olika fiskarna och vad de står för. Säg ja till aborre och gös på grillen, nej till tropiska räkor.

– Många kan inte allt ta in det här. Ganska länge har vi kunnat göra som vi vill och ta hit mat från hela världen. Det blir lättare att tänka om när vi vet att det som är klimatsmart också är kvalitet, säger Rune Kalf-Hansen.

Miljövänlig grillmiddag – recept

DIPPSÅS PÅ KIKÄRTOR:

1 dl crème fraiche

2 dl kikärtor

0,5 dl hackad dill

Droppar av färsk citron

Salt

Peppar

Hacka kikärtorna, blanda med övriga ingredienser. Servera som dipsås till det gröna.

LAMMBIFFAR:

4 pers:

KRAV-märkt Lammfärs, 300 g

0,5 dl kryddor (dill, timjan eller persilja)

Salt

Peppar

Grilla 5-10 minuter.

ÖRTPESTO:

Hackade kryddor

Olja

Citron

Salt

Peppar

Mixa och servera till kött eller fisk.

KLIMATSMART PÅ GRILLEN:

Sparris

Rotfrukter

Ekologisk potatis

Viltkött

Ekologiskt lamm (producerar metan som är dåligt för klimatet, men naturbetet är bra för miljön)

Gös (från insjö)

Gädda

Aborre

KRAV-märkt lax

Säsongens grönsaker

Lök

Morötter

Vitkål

Frilandsodlade svenska tomater under sommaren

GRILL-VÄRSTINGAR:

Brasiliansk nötbiff

Växthusodlad tomat

Tropiska räkor

Hälleflundra

(Källor: Naturskyddsföreningen, wwf:s fiskguide)

Så grillar du miljösnällt

BÄST:

Elgrill – om elen är miljömärkt och från förnyelsebara källor som vindkraft.

OK:

Träkol – om du använder elgrilltändare och/eller tändpapper. Sämre om du använder tändvätska. Grillkolen ska vara märkt med FSC och SIS, näst bäst är DIN.

NJA:

Gasolgrill - de andra alternativen är bättre om man undviker tändvätska.

SÄMST:

Engångsgrill. Undvik!

Maria Carlqvist