Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Hur gör man en bra pajdeg?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-12

Hur gör man en fast och bra pajdeg som inte smular?

Och har du recept på någon god fruktpaj?

Mvh Stefan

Hej Stefan!

Här kommer ett recept på frukt- eller bärpaj som jag tycker funkar. Testa med rabarber eller nektariner som fyllning.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Du behöver:

3 dl vetemjöl

1 msk socker

0,5 krm salt

125 g smör

2–3 msk kallt vatten

Fyllningen:

4–5 nektariner eller 300 g rabarber

0,5–1 dl socker (den större mängden till rabarber)

1 tsk potatismjöl

Gör så här:

1. Du kan göra degen i matberedare men jag tycker att det går lika enkelt för hand – och då slipper du disk.

2. Lägg mjöl, socker och salt i en hög på arbetsbordet. Skär smöret i bitar och lägg ovanpå. Hacka ihop till en smulig massa med en kniv.

3. Fös ihop igen och gör en liten grop på toppen. Häll i vattnet och knåda snabbt ihop till en smidig deg. Plasta och lägg i kylen 30 minuter.

4. Värm ugnen till 225 grader.

5. Tryck ut degen i en pajform (24 cm diameter). Klä kanterna med dubbelvikt aluminiumfolie så glider inte degen ner. Grädda 10 minuter i ugnen.

6. Rör ihop fyllningen i en skål under tiden.

7. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen och baka ytterligare 15–20 minuter i ugnen.