Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Publicerad 2021-01-02
Kombinationen ostkaka, kardemumma och körsbärssylt slår det mesta. Körsbär hittar du i frysdisken i vanliga matbutiker
Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
- 50 g sötmandel
- ½ tsk kardemummakärnor
- 3 ägg
- 4 msk strösocker
- 3 msk vetemjöl
- 500 g keso
- 2 dl mjölk
Körsbärssylt:
- 250 g frysta körsbär
- 1 dl strösocker
Servering:
- Vispad grädde
Gör så här:
- Skålla sötmandeln och hacka den grovt. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
- Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt sötmandel, kardemumma, vetemjöl, keso och sist mjölken. Bred ut smeten i en smord ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 1 timme.
- Dela körsbären en gång och lägg dem i en kastrull. Tillsätt sockret och låt körsbärssylten koka ihop i 4–5 minuter. Servera ostkakan med körsbärssylt och vispad grädde.