Messmör är en bristvara i butikerna
Publicerad 2018-08-21
Det är en brist av norrländska pålägget messmör i butikerna.
Tillverkarna har slut i lagrena efter flytten från Östersund till Stockholm.
– Vi har tekniska utmaningar i vår produktion, säger Petra Strandberg, varumärkesansvarig på Foodmark.
I juni la Fjällbrynt ner tillverkningen av messmör i Östersund för att i stället flytta tillverkningen till Haninge söder om Stockholm.
Fyra månader senare är nu den messmör en bristvara i svenska butiker, SVT Jämtland var först med att rapportera om.
– Det är jättetråkigt för våra lojala kunder, säger Petra Strandberg, varumärkesansvarig på Foodmark, som äger Fjällbrynt.
”Tagit längre tid”
Enligt Foodmark har tekniska problem orsakat situationen.
– Vi har tekniska utmaningar i vår produktion som vi försöker komma till rätta med. Vi jobbar dag och natt i fabriken med det här, säger Strandberg.
Flytten av maskinerna från Östersund till Stockholm har tagit längre tid än väntat. Då stod till och med produktionen stilla.
– Sen har intrimningen tagit längre tid än vi räknat med. Messmör kräver mycket handpåläggning i produktionen. Vi väntar tills vi vet att produktionen är som den ska. Vi gör extra noga kvalitetskontroller.
Gör en prioritering
Fjällbrynt har alltid ett säkerhetslager men nu är till och med det slut.
– Nu producerar vi allt vi kan men det går inte i samma hastighet som det ska göra. Vi hoppas att vi om 2–3 veckor ska vara på banan igen och ett lager. Vi ska först tillgodose de butiker som står utan.
Strandberg kan inte säga hur många butiker det rör sig om eller vilka.
– Vi försöker tillgodose de som lagt sina ordrar tidigast och leverera i turordning.