Fiskpinnen – en fuskpinne
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-27
Mycket panering och lite fisk.
Aftonbladet klädde av fiskpinnarna.
Inte mycket blev kvar.
Näää. I de flesta fall inte ens hälften när den fina paneringen tagits bort.
Vi testade de vanligaste fiskpinnarna på marknaden genom att steka dem i ugn på bakplåtspapper och väga dem, tillagade med och utan panering.
För den som vill ha en riktig bit fisk till middag är resultatet nedslående.
Den dyra, sprödbakade torskfilén innehöll inte mer än 38 procent fisk och då var vi ändå generösa och lät en del panering sitta kvar.
Billig var bäst
Bäst resultat hade två billiga fiskpinnar, Eldorado och Ocean Trader, som köpts på Lidl. De var de enda i testet som innehöll mer än hälften fisk.
På Findus ställer man sig undrande till våra resultat.
– Det låter konstigt, säger produktchef Jonas Svensson.
– När vi skär ut fiskpinnarna så blir det ”sågspån” över som vi tar till vara och lägger på fiskpinnen. Det kan vara det som fastnar i och följer med paneringen.
Findus mejlar också och påpekar att det tyvärr inte finns någon tillförlitlig metod att kontrollera fiskinnehållet i en tillagad fiskpinne eftersom det följer med en del fisk när man skrapar bort paneringen och att fisksaften sugs upp av paneringen.
Alla fiskpinnar som kläddes av såg dock ut som oskadda, sågade stycken.