Smakfullt med svensk husman
Uppdaterad 2019-08-27 | Publicerad 2008-03-04
Frida Ernsth: Laga maten med kärlek och smaka av ordentligt!
Indisk tandoori framför söndagsstek?
Inte om kocken Frida Ernsth får välja — svensk husmanskosts största fan.
Hon vill bevara maten som hennes mormor lagade.
–?Den är förknippad med så många barndomsminnen, säger Frida Ernsth.
Ofta långkok
Tillsammans med sin partner Mikael Axell driver hon restaurangen Smakfullt på Liljeholmen utanför Stockholm, där de framför allt lagar svensk husman.
–?Många tycker att husmanskost tar för lång tid att laga och är ohälsosam. Visst blir det ofta långkok men när du väl ställt grytan på spisen behöver du inte pilla så mycket. Och smöret kan bytas ut mot margarin eller olja och fet grädde mot lättare sorter.
Vad är viktigast när man lagar husmanskost?
– Att laga med kärlek, smaka av ordentligt och låta långkoket ta sin tid.
Laga Fridas godaste husman!
Svensk husmanskost har länge fått stå i skuggan av det mer exotiska köket.
Frida Ernsth delar här med sig av sina fem godaste recept — i helt svensk anda!
Foto: Andrea Björsell
Köttfärslimpa på spett, rårörda lingon, gräddsås och kokt potatis
4 portioner
650 g blandfärs
0,5 dl ströbröd blandas med 1 dl mjölk
1 gul lök
2 ägg
1 knivsudd nejlika
15 g salt
vitpeppar
2 dl köttbuljong
2 dl grädde
1 ansjovisfilé
1 lagerblad
2 dl lingon
1/2 strösocker
1/2 gurka
Citronjuice
Vitvinsvinäger
Socker
Salt
Gör så här:
1. Blanda färsen med kryddorna och strö blandningen. Forma färsen, stek den och sätt den på spett.
2. Skär 1/2 gul lök. Sautera i kastrull (sautera = stek i lite fett på hög värme), slå på köttbuljongen, grädden, en ansjovisfilé samt ett lagerblad.
3. Blanda lingonen med strösockret. Skiva en halv gurka, pressa citronjuicen och blanda med vitvinsvinägern, socker och lite salt. Häll allt över gurkan.
Inkokt röding med dill, fänkålsmajonnäs och kokt potatis
4 portioner
2 st rödingar (urtagna)
2 st morötter
3 st lagerblad
3 dl ättika
1 citron (saft och skal)
4 dl socker
1 msk dillfrö
1 dl salt
dillstjälkar från knippe
1 liter vatten
fänkål
3 dl majonnäs
Gör så här:
1. Lägg rödingen i en ugnsfast form, skär morötterna och lägg i, strö därefter över lagerbladen, ättikan, sockret, saltet, dillfröna, dillstjälkarna och vattnet.
2. Sätt in formen i ugnen på 100 grader i ca 20 min.
3. Riv 1/2 fänkål och blanda med majonnäsen och hackad dill samt lite citronjuice.
4. Servera med kokt potatis.
Västerbottenfylld fläskrullad med stekta äpplen
4 portioner
700 g bankad fläskytterfilé
300 g västerbottenost
köttbuljong
4 äpplen
1 gul lök
matolja
smör
strösocker
5 dl astrakancider
3 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
Purén:
500 g potatis
3 dl mjölk
1 lagerblad
50 g smör
salt
vitpeppar
Gör så här:
1. Fyll fläskytterfilén med västerbottenost och rulla ihop, använd tandpetare eller ett spett så de förblir rullade. Bryn och slå på vatten och köttbuljong tills de är möra.
2. Skala och klyfta äpplena, fräs därefter i matolja, smör och lite strösocker.
3. Skala och koka potatisen.
4. Koka upp 3 dl mjölk med 1 lagerblad, sila.
5. Mosa potatisen och rör i den varma mjölken tillsammans med rumstempererat smör. Smaka av med salt och vitpeppar.
6. Hacka och fräs löken, slå på astrakancidern och matlagningsgrädden. Koka ihop och smaka av med salt och peppar.
Kall ärtsoppa med tartar på lax och kräftstjärtar
4 portioner
0,5 dl gröna ärter
0,3 dl crème fraîche
salt
vitpeppar
5 dl kall grönsaksbuljong
70–100 g rå lax
1 msk grovkornig senap
gräslök
salt
vitpeppar
1 msk rödvinsvinäger
30 g kräftstjärtar
Gör så här:
1. Mixa ärterna släta och blanda i crème fraîche, salt, vitpeppar samt 5 dl kall grönsaksbuljong.
2. Tärna laxen, hacka gräslöken och rödlöken och blanda med senap, rödvinsvinäger, kräftstjärtar och toppa med en nypa salt och vitpeppar.
3. Servera med brödkrutonger.
Fredrik Hansson