Tapas på älg – eller annat vilt
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-14
Lite småplock är alltid trevligt. Det här är svenska tapas och allt är baserat på älgkött.
Har man en bjudning med snittar på hösten är vilt ett smakfullt alternativ.
Det är lätt att förbereda och att snabbt avsluta med dekorationer.
Älgstek
Du behöver:
800 g ytterfilé eller innanlår av älg, eller annat vilt
Salt och peppar
plastfolie och aluminiumfolie
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra köttet. Linda in det i plastfolie och därefter aluminiumfolie.
2. Stek köttet i ugnen till en innertemperatur på 58 grader, cirka 10–15 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Stek köttet hastigt i smör i panna på spisen precis före servering, och skiva upp det.
Älgstek och älgråbiff på rågbröd
Du behöver:
4 skivor av älgsteken
2 skivor rågbröd
150 g älgfärs av innanlår
1/2 röd paprika
3 msk olivolja
1 msk dijonsenap
Salt och svartpeppar
1 nypa chilipeppar
1/2 knippe gräslök
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kanterna på brödskivorna och dela på diagonalen.
2. Pensla paprikan med lite olivolja. Grilla i ugnen cirka 10 minuter. Dra av skinnet. Skär i bitar.
3. Blanda älgfärsen med olivolja, senap och chilipeppar. Smaka av med salt, svartpeppar och gräslök. Forma biffar.
4. Lägg en skiva älgstek och en biff på rågbrödet. Garnera med paprika.
Baguette med älgstek och stekt svampröra
Du behöver:
4 skivor av älgsteken
4 skivor rostad baguette
200 g putsade kantareller eller annan svamp, hackad
1 schalottenlök, finhackad
3 skivor bacon, strimlad
1 msk smör
2 salladslökar, finhackad
Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Fräs svamp, lök och bacon i smör tills vätskan från svampen avdunstat.
2. Tillsätt salladslök. Smaka av med salt och peppar.
Älgköttbullar med tomatsalsa och mandelpotatis
Älgköttbullar och potatis
Du behöver:
4 mandelpotatisar
3 msk olivolja
2 skivor vitt bröd
1 dl grädde
100 g älgfärs
50 g fläskfärs
1 schalottenlök, finhackad
2 msk smör
0,5 msk ingefära, riven
Salt och svartpeppar
Tomatsalsa
Du behöver:
2 stänger svartrot
1 citron
2 dl mjölk
1 bifftomat, skalad, urkärnad och tärnad
1/2 rödlök, finhackad
1,5 röd chili, finhackad
1 msk olivolja
1/2 lime, saften
Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Potatisen: Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen och lägg på en plåt. Ringa över lite olivolja och stek i ugnen 25–30 minuter.
2. Älgfärsen: Skär bort brödkanterna och tärna det. Lägg brödet i blöt i grädden.
3. Blanda älg- och fläskfärs med det blötlagda brödet. Fräs löken i lite smör utan att den får färg. Låt svalna lite och blanda sedan med köttet. Smaka av med ingefära, salt och peppar.
4. Rulla köttbullar av färsen och stek dem i resten av smöret.
5. Tomatsalsan: Skölj svartroten väl. Skala och lägg i citronvatten. Koka upp mjölk med några droppar citron och salt. Låt svartroten koka tills den är al dente. Skölj och skiva.
6. Blanda tomat, lök, chili, olivolja, limesaft och svartrot. Smaka av.
7. Gör tapas: Skär av lite från bottnen på potatisen. Lägg på en köttbulle och garnera med salsa och gärna krasse.
Massor av recept på älg och vilt
Sök recept på älg eller vilt på Aftonbladet.se
Recept från Tasteline på älgkött
Fler recept på vilt från Tasteline
Recepten hämtade ur ”Skogens mat”
Av Gert Klötzke och Karsten Thurfjell (Albert Bonniers förlag, aug 2008)