Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Tapas på älg – eller annat vilt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-14

Lite småplock är alltid trevligt. Det här är svenska tapas och allt är baserat på älgkött.

Har man en bjudning med snittar på hösten är vilt ett smakfullt alternativ.

Det är lätt att förbereda och att snabbt avsluta med dekorationer.

Älgstek

Du behöver:

800 g ytterfilé eller innanlår av älg, eller annat vilt

Salt och peppar

plastfolie och aluminiumfolie

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra köttet. Linda in det i plastfolie och därefter aluminiumfolie.

2. Stek köttet i ugnen till en innertemperatur på 58 grader, cirka 10–15 minuter. Ta ut och låt svalna.

3. Stek köttet hastigt i smör i panna på spisen precis före servering, och skiva upp det.

Älgstek och älgråbiff på rågbröd

Du behöver:

4 skivor av älgsteken

2 skivor rågbröd

150 g älgfärs av innanlår

1/2 röd paprika

3 msk olivolja

1 msk dijonsenap

Salt och svartpeppar

1 nypa chilipeppar

1/2 knippe gräslök

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kanterna på brödskivorna och dela på diagonalen.

2. Pensla paprikan med lite olivolja. Grilla i ugnen cirka 10 minuter. Dra av skinnet. Skär i bitar.

3. Blanda älgfärsen med olivolja, senap och chilipeppar. Smaka av med salt, svartpeppar och gräslök. Forma biffar.

4. Lägg en skiva älgstek och en biff på rågbrödet. Garnera med paprika.

Baguette med älgstek och stekt svampröra

Du behöver:

4 skivor av älgsteken

4 skivor rostad baguette

200 g putsade kantareller eller annan svamp, hackad

1 schalottenlök, finhackad

3 skivor bacon, strimlad

1 msk smör

2 salladslökar, finhackad

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Fräs svamp, lök och bacon i smör tills vätskan från svampen avdunstat.

2. Tillsätt salladslök. Smaka av med salt och peppar.

Älgköttbullar med tomatsalsa och mandelpotatis

Älgköttbullar och potatis

Du behöver:

4 mandelpotatisar

3 msk olivolja

2 skivor vitt bröd

1 dl grädde

100 g älgfärs

50 g fläskfärs

1 schalottenlök, finhackad

2 msk smör

0,5 msk ingefära, riven

Salt och svartpeppar

Tomatsalsa

Du behöver:

2 stänger svartrot

1 citron

2 dl mjölk

1 bifftomat, skalad, urkärnad och tärnad

1/2 rödlök, finhackad

1,5 röd chili, finhackad

1 msk olivolja

1/2 lime, saften

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Potatisen: Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen och lägg på en plåt. Ringa över lite olivolja och stek i ugnen 25–30 minuter.

2. Älgfärsen: Skär bort brödkanterna och tärna det. Lägg brödet i blöt i grädden.

3. Blanda älg- och fläskfärs med det blötlagda brödet. Fräs löken i lite smör utan att den får färg. Låt svalna lite och blanda sedan med köttet. Smaka av med ingefära, salt och peppar.

4. Rulla köttbullar av färsen och stek dem i resten av smöret.

5. Tomatsalsan: Skölj svartroten väl. Skala och lägg i citronvatten. Koka upp mjölk med några droppar citron och salt. Låt svartroten koka tills den är al dente. Skölj och skiva.

6. Blanda tomat, lök, chili, olivolja, limesaft och svartrot. Smaka av.

7. Gör tapas: Skär av lite från bottnen på potatisen. Lägg på en köttbulle och garnera med salsa och gärna krasse.

Massor av recept på älg och vilt

Sök recept på älg eller vilt på Aftonbladet.se

Recept från Tasteline på älgkött

Fler recept på vilt från Tasteline

Recepten hämtade ur ”Skogens mat”

Av Gert Klötzke och Karsten Thurfjell (Albert Bonniers förlag, aug 2008)