Ta en genväg till Italiens läckerheter
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-12
Fråga någon om favorit-matland och chansen är stor att svaret blir Italien. Nya kokboken ”Italienska smakens källa” försöker ta reda på hemligheten bakom allt det goda.
Vi serverar en buffé på några snabba och enkla recept ur boken.
Tomat och taleggio-ost i sallad med krutonger
Svårighetsgrad: 2
Tid: 60 min
Pris: 12 kr/pers
4 portioner
15–20 små cocktailtomater
2 rödlökar, fint nedskurna
Cirka 200 g taleggio-ost i mindre bitar
1 dl olivolja
2 msk balsamicovinäger
1 kruka basilika
Salt och svartpeppar
8 späda salladslökar
Krutonger
Gör så här:
Skär ner och blanda allt utom krutongerna. Låt marinera cirka 15 minuter.
Servera med krutonger.
Minipizzor ”Margherita”
Svårighetsgrad: 2
Tid: 60 min
Pris: 12 kr/pers
4 portioner
Deg:
6 g jäst
6 g salt (1 rågad tsk)
1,8 dl mjölk
320 g vetemjöl (5,3 dl)
Lökbas:
1 lök, fint nedskuren
1 chilifrukt, fint nedskuren
1 vitlöksklyfta, fint nedskuren
1 msk brunt farinsocker
2 msk olivolja
300 g soltorkade tomater
1 skvätt vitt vin
Salt och peppar
Mozzarella och rucola
Gör så här:
Gör degen: Blanda alla ingredienserna. Låt vila 30 minuter.
Gör lökbasen: Svetta lök, chilifrukt, vitlök och farinsocker i olja. Tillsätt soltorkade tomater och vin. Koka ihop tills löken är mjuk. Smaka av.
Sätt ugnen på 300 grader (eller så högt som möjligt).
Kavla ut och toppa pizzan med lökbasen. Baka i ugnen i cirka 6 minuter, gärna på upphettad stenskiva. Garnera.
Servera på buffé eller som cocktailtilltugg.
Mozzarella med tomat och oliver
Svårighetsgrad: 1
Tid: 30 min
Pris: 25 kr/pers
4 portioner
4 buffelmozzarella, rumstempererade
4 kvisttomater (skållade, skalade, nedskurna)
80 g oliver, nedskurna
1 knippa bladpersilja, fint hackad
1 dl jungfruolivolja
3 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)
2 salladshuvuden, plockade och sköljda
6 skivor formfranska, nedskurna och torkade i ugn till krutonger
Havssalt
Svartpeppar.
Gör så här:
Blanda tomat, oliver och persilja med olivoljan och vinägern.
Lägg ut salladsbladen på tallrik och placera mozzarellan ovanpå. Häll blandningen och krutongerna över.
Strö på salt och svartpeppar före serveringen.
Kapris med potatis och rödbetor
Svårighetsgrad: 1
Tid: 40 min
Pris: 5 kr/pers
4 potatisar, kokta och nedskurna
4 rödbetor, kokta och nedskurna
Cirka 4 msk små kaprisbär
30 g bladpersilja, finhackad
1 dl olivolja
2 msk sherryvinäger
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Blanda allt och låt marinera en stund före servering.
Denna sallad passar bra till en köttbit och till kokt eller grillad fisk.
Gorgonzoladip
Svårighetsgrad: 1
Tid: 5 min
Pris: 12 kr/pers
4 portioner
Passar bra att servera till grissini eller bruschetta
300 g gorgonzolaost
3 msk mascarponeost eller philadelphiaost
1 msk fin olivolja
Eventuellt lite svartpeppar
Gör så här:
Blanda ostsorterna och olivoljan. Krydda eventuellt med lite svartpeppar. Salt behövs ej, sältan från osten bör räcka.
Choklad med havssalt
Svårighetsgrad: 3
Tid: 40 min + tid för kylning
Pris: 170 kr
Receptet ger en stor laddning choklad. Halvera eller gör en fjärdedel om du vill.
200 g socker
50 g glukos (finns på apoteket eller att beställa på bagerisajter)
5 dl grädde
1,5 tsk havssalt
600 g ljus choklad
250 g mörk choklad
100 g smör, rumstempererat
Gör så här:
Koka ihop sockret och glukosen till en karamell.
Koka upp grädden och havssaltet.
Smält den ljusa och den mörka chokladen i en kastrull i ett vattenbad. Tillsätt smöret mot slutet.
Blanda ihop karamellen och grädden.
Blanda ner detta i den smälta chokladblandningen. Låt kallna i kyl på ett bleck (långpanna) eller i en form.
Skär upp och servera toppad med havssalt.
Focaccia med taleggioost och coppaskinka
Svårighetsgrad: 2
Tid: 1 tim 50 min
Pris: 45 kr
Focacciadeg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
Cirka 7 dl vetemjöl
1 msk salt
0,5 dl olivolja
1 kvist färsk rosmarin
Cirka 1 msk havssalt
Cirka 0,5 dl olivolja
Topping:
Cirka 100 g taleggio-ost
Cirka 50 g coppaskinka
Rucola eller spenat eller annan sallad
Gör så här:
Focacciabröd: Rör ut jästen med fingervarmt vatten. Blanda sedan i alla ingredienser och bearbeta till en slät deg. Låt vila 30 minuter i kylen.
Kavla ut och lägg på plåt. Gör små hål med fingrarna och strö rosmarin, havssalt och extra olja över. Låt jäsa 30 minuter.
Baka i 200 grader i 20 minuter.
Vid servering: Toppa med taleggio-ost i bit, skivad coppaskinka och rucola eller annan sallad. Servera på buffé eller som cocktailtilltugg.
Jon Hansson