Baka med frukt och bär
Uppdaterad 2019-01-16 | Publicerad 2008-09-10
Länsa träd och buskar, eller närmaste affär
Här finns kakor att njuta av till elvakaffet!
Recept: Jon Hansson
Foto: Camilla Sjödin
Äppelkaka med kokos och choklad
För 8 personer
Tar 35 minuter + 45 minuter i ugnen
Du behöver:
150 g smör
200 g kokosflingor
75 g mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
4 cl mörk rom
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl äppelmos
3 syrliga äpplen, röda blir snyggast
1,5 l pajform med löstagbar kant
Gör så här:
1. Smörj formen med en klick av smöret och ”bröa” den med lite av kokosen.
2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Hacka chokladen ganska grovt.
4. Vispa äggen och sockret till en vitgul och fluffig smet i en bunke. Rör i det smälta smöret.
5. Blanda – i en egen bunke – kokosen, chokladhacket, rommen, mjölet och bakpulvret. Rör ner i äggsmeten tillsammans med äppelmoset. Häll i formen.
6. Värm ugnen till 175 grader.
7. Skölj äpplena, kärna ur dem och skär i klyftor.
8. Tryck ner äppelklyftorna i kakan med skalet uppåt. Har du en inspirerad dag så blir det nog ett jättefint mönster.
9. Grädda 45 minuter i ugnen och låt kakan svalna i formen innan du befriar den.
Lingoncheesecake
För 8-10 personer
Tar 35 minuter
Du behöver:
170 g pepparkakor
50 g hackade hasselnötter (finns färdiga i påse)
75 g smör
FYLLNING:
800 g philadelphiaost
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
4 ägg
1 lime
1,5 dl rårörda lingon
Gör så här:
1. Smält smöret. Det behöver inte bli hett, bara smälta.
2. Krossa pepparkakorna grovt i en matberedare. Häll i hasselnötterna och smöret och kör till en smulig smet.
3. Tryck ut blandningen i en bakform med löstagbar kant. Du behöver inte trycka upp smeten längs kanterna. Det ska bara bli en bottenplatta. Ställ kallt.
4. Värm ugnen till 175 grader.
5. Rör ihop philadelphiaosten med sockret och vaniljsockret i en bunke.
6. Blanda ner vetemjölet och saltet och rör till en slät smet.
7. Rör ner äggen – ett i taget – så att de blandas ut ordentligt i smeten. Pressa limen i smeten och rör ett par varv till.
8. Häll smeten i formen med pepparkaksbottnen. Häll i lingonen och rör ner dem försiktigt men samtidigt lite slarvigt så att du får ett rosarandigt mönster.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i en timme. Kakan kommer att verka mjuk men den stelnar när den svalnar.
10. Låt kakan kallna helt och lossa den sedan från formen med en kniv eller liten spatel.
Körsbärspaj
För 10 personer
Tar 45 minuter + 35 minuter i ugn
Du behöver:
SKALET:
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
4 msk strösocker
150 g smör
2 msk vatten
FYLLNING:
700 g körsbär
2 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
0,5 dl körsbärs- eller mandellikör (kan hoppas över)
300 g mandelmassa
2 ägg, vitorna
Gör så här:
1. Rör ihop mjölet, kakaon och sockret i en bunke. Klicka i smöret och nyp ihop till smul. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
3. Kärna ur körsbären med en urkärnare eller en tesked. Lägg bären i en bunke och blanda med vaniljsockret, potatismjölet och likören.
4. Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitorna i en skål.
5. Värm ugnen till 200 grader.
6. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i knappt 15 minuter.
7. Ta ut bottnen, låt svalna något och bred ut mandelmasseblandningen. Häll i bären.
8. Grädda pajen i 20 minuter.
9. Servera med crème fraiche, vispgrädde eller vaniljsås om du vill lyxa.
Blåbärsrulltårta
För 6-8 personer
Tar 40 minuter + 5 min i ugnen
Du behöver:
RULLTÅRTAN:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
FYLLNING:
2 dl blåbärssylt, drygt
Blåbär och hallon, till garnering
Gör så här:
1. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper.
2. Värm ugnen till 250 grader.
3. Vispa ägget och sockret ljusgult och skummigt i en bunke.
4. Blanda mjölet och bakpulvret i en annan skål. Sikta ner i äggsmeten och vänd ihop med en slickepott. Försök att inte röra så mycket. Då tappar kakan fluffigheten.
5. Rör i mjölken försiktigt. Häll ut smeten i långpannan och släta till med slickepott.
6. Grädda mitt i ugnen i fem minuter. Kakan ska få fin färg.
7. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan.
8. Bred genast på blåbärssylten.
9. Rulla ihop med hjälp av bakplåtspappret och låt tårtan kallna med skarven nedåt.