Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

”Största boven är att man inte planerat”

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2016-04-05

En ändrad grundinställning och ett ”nytt” skafferi.

Enligt tv-kända kocken Tareq Taylor behöver det inte vara krångligt eller tråkigt att skaffa sig hälsosammare vanor.

– Den största boven i dramat är nog att man inte har planerat sin vardag, säger han.

Åtskilliga dieter som inte fungerade samt en insikt om att ”något” behövde ändras var det som var starten på Tareq Taylors, bland annat känd från julkalendern ”Tusen år till julafton”, senaste kokbok. Det samt den enträgna strävan efter att laga nyttig mat som inte innebar stora uppoffringar.

– Det var efter att ha gått över de berömda 40 åren som jag insåg att det behövdes något nytt. Jag hade prövat GI och LCHF, men de fungerade inte. De var lite som att gå med för små skor hela tiden – och det gör att man känner sig tvungen att ”sparka av sig skorna” för att lufta. Dieter handlar ofta om att göra avkall på smak, textur, balans eller nått annat. Det ville jag förändra, säger Tareq.

Ny sundare kokbok

Resultatet av det blev att Tareq kontaktade en dietist för att fråga om vad man måste tänka på för att ”må bra”.

– Sen låste jag in mig. Målet var inte att skapa dietmat – utan riktigt god mat. Jag vill inte vara nitisk och säga att man ”måste” göra på ett visst sätt eller ta bort allt för mycket.

Med boken ”Mat som gör gott” vill Tareq genom lättillgängliga recept skifta fokus på vad man ska laga och bland annat lanserar han matens ”superhjältar”.

– Det kan vara en enkel råvara som spenat eller lök. Skälet till att jag kallar dem superhjältar är att de är näringsrika, men även att de är katalysatorer för kroppen att kunna ta till sig annat. Ytterligare andra är baljväxter och nötter. Jag har helt enkelt givit dem lite mer uppmärksamhet och berättar varför man ska inkludera dem, säger Tareq.

Tidsbrist och brist på planer

Enligt Tareq är det oftast två fel som gör att man hamnar i en onödigt osund vardag.

– Jag tror att den största boven i dramat är att man inte har planerat sin vardag, vilket öppnar upp för att man lutar sig på snabbmat. En annan är att många klassiska vardagsrätter är ”kött, sås och potatis” – en kost som inte alls passar vårt numera stillasittande leverne.

Men även om man vill hålla fast vid sin lite tyngre kost, menar Tareq att det går att ”piffa” till den och göra den sundare.

– Många av bieffekterna av kosten kan man undkomma genom att tänka lite mer grönt och struktur. Ju mer färg du har på tallriken, dess bättre sammansatt är den. En köttfärslimpa behöver balanseras upp. Det blir både godare, snyggare och roligare om man har lite fräscha grönsaker till, säger han.

Skaffa ett nytt skafferi

Så hur ska man gå tillväga om man vill bli lite nyttigare? I sin ”Mat som gör gott” vill Tareq lyfta fram råvaror och rätter som passar vår moderna vardag och en nyckel i ”nyttighetsresan” anser han att våra skafferi är.

– Börja med att se efter vad du har i skafferiet. Det är ditt dagliga verktyg, så se till att inte ha kakor och godis i det. Byt ut det mot nötter och frukt, bara det kan bli en räddning i vardagen.

Och vad är då viktigast när man sätter igång och lagar mat?

– Att man har en god idé om vad man vill göra. Det krävs en bra riktning för att det ska bli ett bra slutresultat.

Kolla in tre av Tareqs recept från nya kokboken nedan.

Wokade kycklingvingar med broccoli

Sichuanpeppar ger karaktär åt den här rätten med sin heta och peppriga smak. Man kan tro att denna kinesiska krydda är släkt med peppar eller chili, men det är den inte alls utan med citronen!

4 portioner

800 g kycklingvingar

1 broccoli

2 vitlöksklyftor

3 msk rapsolja

1 tsk sichuanpeppar

½ tsk salt

3 msk ostronsås

Tillbehör

kokt ris, t ex jasminris

Gör så här

1. Dela kycklingvingarna på mitten. Skär eller bryt broccolin i mindre buketter. Skala och finhacka vitlöken.

2. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i kycklingvingar, sichuanpeppar och salt och stek på hög värme tills kycklingen är helt färdig, det tar cirka 10 minuter. Rör om då och då.

3. Ta upp kycklingen och lägg den åt sidan, lägg i broccoli och vitlök. Fortsätt att steka på hög värme i någon minut, lägg sedan tillbaka kycklingen och blanda ner ostronsåsen.

4. Servera direkt med kokt ris.

Recept: Tareq Taylor, Mat som gör gott (Bonnier Fakta)

Belugalinssallad med kokta ägg

Linser är en lite förbisedd råvara som inte alls bara behöver vara ett tillbehör till andra råvaror – här blir linserna hur goda som helst.

  4 portioner

6 ägg

1 gul lök

5 dl kokta belugalinser

2 dl hackad bladpersilja

2 msk vitvinsvinäger

3 msk kallpressad rapsolja

1 dl pumpakärnor

50 g pinjenötter

1 dl valnötter

1 tsk flingsalt

nymald svartpeppar

Gör så här

1. Koka upp vatten i en liten kastrull och lägg i äggen. Låt koka i 7 minuter. Spola äggen i kallt vatten.

2. Skala och finhacka löken. Blanda linser, persilja, lök, vinäger, olja, pumpakärnor, pinjenötter och valnötter. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg upp linssalladen på tallrikar. Skala och halvera äggen och servera till.

Recept: Tareq Taylor – Mat som gör gott (Bonnier Fakta)

Varmrökt lax med bön- och patatissallad och citronyoghurt

Min dotter Ellen älskar varmrökt lax och som tur är så gillar hon sockerärter precis lika mycket. Den här rätten kombinerar hennes favoriter – och det bästa är att vi andra också gillar dem.

4 portioner

250 g varmrökt lax

Bön- och potatissallad

1 färsk rödlök (eller purjolök eller salladslök)

2 små vitlöksklyftor

½ msk smör

1 msk kallpressad rapsolja

1 tsk flingsalt

nymald svartpeppar

100 g skärbönor

100 g haricots verts

6 kokta färskpotatisar

100 g sockerärter

2 msk vatten

1 msk finhackad färsk timjan, gärna

citrontimjan

1 dl hackad dill

2 msk vitvinsvinäger

3 dl kokta belugalinser eller puylinser

Citronyoghurt

2 dl matyoghurt

saften från ½ citron

nymald svartpeppar

Gör så här

1. Skala och strimla rödlöken. Skala och hacka vitlöken. Stek lök och vitlök i smör och rapsolja på låg värme tills de blir mjuka och glansiga utan att ta färg.

2. Skär skärbönorna i 3 cm bitar på snedden. Dela haricots vertsen en gång. Dela potatisen i halvor.

3. Lägg ner sockerärter, skärbönor, haricots verts och vatten i pannan med lök. Tillsätt timjan och färskpotatis och stek i några minuter utan att det tar färg. Bönorna ska bli varma utan att bli mjuka. Salta och peppra.

4. Häll upp i en skål och tillsätt dill, vinäger och linser. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

5. Rör ihop ingredienserna till citronyoghurten och smaka av med peppar.

6. Bryt ner laxen i bitar och blanda med bön- och potatissalladen.

Servera med citronyoghurten

Recept: Tareq Taylor, Mat som gör gott (Bonnier Fakta)

Följ ämnen i artikeln