Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Med svensk jultapas gör du succé på festen
Uppdaterad 2018-12-23 | Publicerad 2018-12-18
Dags för tapas. Ska du bjuda vännerna på ett glöggparty i jul eller behöver du pigga upp resterna från julbordet? Här är en laddning riktigt goda tapas för såväl ett lyckat mingel som smaskigt återbruk.
Ansjovissnurror
8 personer
Ingredienser
- 3 frysta plattor smördeg
- ½ lök
- 1 msk smör
- 1 ägg
- 1 dl äppelmos
- 15 ansjovisfiléer (100 grams-burk)
- 2 dl riven västerbottensost
Gör så här:
- Ta fram smördegen ur frysen. Lägg ut plattorna på ett bakplåtspapper. Tina i 15–20 minuter och kavla sedan ut dem något.
- Skala och hacka löken under tiden. Stek hacket mjukt i smöret. Det ska inte ta färg.
- Bred ut äppelmoset på smördegsplattorna. Spara ett par centimeter i ena kortänden.
- Fördela den stekta löken, ansjovisen och osten jämnt över plattorna – ända ut i kanterna (men inte på den mosfira ändbiten). Rulla ihop. Vispa ägget och pensla mosfria degänden med ägg så fäster det bättre.
- Skär rullarna i centimetertjocka skivor och lägg på papprad plåt.
- Grädda 7–9 minuter i 200 grader tills snurrorna fått lite färg. Äts bäst varma.
Macka med ädelost och pepparkaksgelé
8 personer
”Pepparkaka med ädelost är en favorit. Här har jag tokat till det lite.”
Ingredienser
- 1 blad gelatin
- 1 dl portvin
- 1 tsk pepparkakskryddor (färdig mix i påse)
- 2 skivor mörkt rågbröd av fullkorn
- 100–150 g ädelost
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en skål i 5 minuter.
- Koka upp portvinet med pepparkakskryddorna. Sjud i 2 minuter. Ta av värmen och sila genast genom ett kaffefilter.
- Häll tillbaka portvinet i kastrullen och rör i gelatinbladet.
- Häll upp i en liten flat skål. Du vill ha en cirka 1 cm djup portvinssjö. Ställ att stelna i kylen.
- Skär 8 eller 16 små mackor av rågbrödet. Bred på generöst med ädelost.
- Skär det stelnade portvinsgelét i tärningar och toppa osten med det.
Salta hatten
8 personer
Ingredienser
- 16 stora champinjoner
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2 skivor serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
- 4 sardellfiléer
- 3 msk hackad persilja
- 3 msk smör
- 4 msk riven parmesan
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Rensa champinjonerna och bryt av fötterna (De får du göra något annat kul med).
- Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Strimla skinkan tunt. Hacka sardellerna och persiljan.
- Fördela vitlöken, skinkan, sardellerna, persiljan och smöret i champinjonhattarna. Riv över parmesan.
- Ställ på papprad plåt och baka 10 minuter i ugnen eller tills hattarna fått lite färg. Servera varma.
Baconrullar med vaniljkokta plommon
8 personer
Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 1 stort äpple
- 2 kanelstänger
- 2 dl rött vin
- 16 katrinplommon
- 16 skivor bacon (2, kanske 3 paket à 140 g)
- 16 tandpetare
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut de små fröna.
- Skölj äpplet. Skär bort kärnhuset och skär fruktköttet i tunna klyftor.
- Lägg de urskrapade vanilstångshalvorna, vaniljfröna, kanelstängerna, katrinplommonen, äppelskivorna och vinet i en kastrull och sjud i 3 minuter. Låt svalna något.
- Fiska upp plommonen och äppelbitarna. Rulla in ett plommon och ett par äppelskivor i varsin baconskiva. Fäst med tandpetare.
- Lägg på papprad plåt och stek 10–15 minuter i ugnen eller tills baconet blivit lite knaprigt.
Räkshot
8 personer
Ingredienser
- 400 g räkor med skal
- 1 vitlöksklyfta
- ½ chilifrukt
- ½ citron, ekologisk
- 2 msk olivolja
- 1,5 dl apelsinjuice
- 0,5 g saffran (1 kuvert)
- ½ kruka färsk koriander
Gör så här:
- Skala räkorna.
- Skala och hacka vitlöksklyftan. Skölj och hacka chilifrukten. Smaka på en flisa. Är den mesig – ta med lite av kärnorna. Är den superhet – ta bara lite av hacket. Skölj och skala halva citronen med potatisskalare. Strimla skalet.
- Fräs vitlöken, chilin och citronskalet i oljan någon minut. Häll i apelsinjuicen och saffranen. Tokputtra 1 minut. I med räkorna rör om under någon halvminut.
- Lägg räkorna upp i glas eller små skålar och skeda över apelsinskyn.
- Hacka koriandern grovt och strö över.
Kardemousse
8 personer
Ingredienser
- 3 msk finhackad inlagd ingefära (i sockerlag – inte sushivarianten, gari)
- 200 g mörk choklad, helst med en kakaohalt över 60 procent
- 1 msk ljus sirap
- 1 tsk malen kardemumma
- 4 äggvitor
Gör så här:
- Hacka ingefäran så smått du kan.
- Bryt chokladen i bitar och smält på låg värme i en kastrull tillsammans med sirapen och 1 msk vatten. Rör ner ingefäran (spar lite till garnering) och kardemumman.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i chokladblandningen.
- Häll upp moussesmeten i formar/skålar/glas och kyl ett par timmar.