Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Helgtipset: Prova 'gryta extraordinär'

Grytsäsongen må vara nästan slut, men vädret ser ut att bli ostadigt i helgen – så ett sista långkok hinns nog med. Varför inte testa denna extraordinära grytan på kycklinglårfilé med jordärtskockor och vitt portvin.

En gryta är egentligen aldrig fel, men utan att överdriva är det kanske framförallt under den mörkare delen av året som grytan hör hemma.

Dock ska man inte vara allt för dogmatisk och här kommer ett recept på en kycklinggryta utöver det vanliga. Receptet är från Aftonbladet Mat&Vins marsnummer.

Gryta på kycklinglårfilé med jordärtskockor och vitt portvin

  • Ingredienser

  • 0.5 dl bladpersilja, finhackad
  • 1.5 dl portvin, vitt
  • 2 dl vatten
  • salt och peppar
  • margarin eller smör att steka i
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g jordärtskockor
  • 12 steklökar, små
  • 700 g kycklinglårfiléer
  • 200 g bacon
  • Rotsellerimos

  • salt och peppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk margarin eller smör
  • 500 g rotselleri
  • 600 g mjölig potatis

Gör så här