Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Klassiska julbordet – här är allt du behöver

Äntligen jul! Duka upp ett klassiskt julbord.

Griljerad skinka, julkryddade köttbullar och gravad lax. Vill du servera ett riktigt klassiskt julbord så har vi samlat det mesta du behöver veta här. Allt från inköpslista till smarta tips.

Duka upp ett klassisk julbord med traditionella rätter och smaker. Lika självklart som Kalle anka på TV klockan 15 tronar den griljerade julskinkan mitt på bordet. Koka den själv eller griljera en färdigkokad, glöm inte att smaka av den medan den är varm. En skinkmacka med mycket senap passar alltid fint.

Kom-i håg-lista för det klassiska julbordet

  • Kött:

  • revbensspjäll
  • prinskorv
  • köttbullar
  • julskinka färdigkokt
  • Fisk:

  • gravad lax
  • ansjovis
  • lökssill
  • senapssill
  • inlagd sill
  • Frukt och grönt:

  • apelsiner
  • persilja
  • rödlök
  • gul lök
  • brysselkål
  • rödkål
  • potatismos
  • potatis
  • grönkål (färsk)
  • Tillbehör:

  • barbequesås, till revbensspjällen
  • inlagd gurka
  • ketchup
  • äpplemos
  • Övrigt:

  • apelsiner
  • hovmästarsås
  • senap
  • julost
  • vörtbröd
  • 10 ägg
  • 5 dl grädde
  • risgröt
  • Dryck

  • julmust
  • Bra att ha hemma

  • smör
  • olivolja
  • salt och peppar
  • ströbröd
  • vitlök

Gör så här

Tips för det klassiska julbordet

  • En vintrig sallad med rödkål och apelsin fräschar upp om maten känns lite tung.
  • Glöm inte att göra fint på faten. Grönkål är en klassiker att pynta med.
  • Gör bara hälften så mycket av allt du tänkt så slipper du mängder av rester. På ett julbord kan det vara svårt att räkna ut hur mycket som går åt men har du aldrig stått med renskrapade fat så kan du säkert minska ner.

Följ ämnen i artikeln