Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Nyttiga köttbullar – fyllda med grönt

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2016-02-02

Ledsnat på de ”vanliga” köttbullarna?

Testa något nytt till middag.

Vad sägs om köttbullar fyllda med grönsaker.

Grönsaksstinna köttbullar tillsammans med spagetti och tomatsås.

I det här receptet innehåller köttbullarna mer grönt än kött.

Istället för det klassiska med blandfärs så kan du få njuta av de här lite extra nyttiga med rivna morötter och zucchini.

Servera gärna tillsammans med spagetti och tomatsås. Vill du blandar du din egen tomatsås eller kör du på den färdiga som du hittar i din livsmedelsbutik.

Grönsaksstinna köttbullar med parmesan, citron och örter

Det här behöver du:

150 gram morot

150 gram zucchini

1 ägg

50 gram vitt bröd utan kanter

50 gram parmesan

1 vitlöksklyfta

250 gram blandfärs

1 tsk fint riven citronskal

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk olivolja

Så gör du:

Skala moroten och riv den och zucchinin på rivjärnets grova sida. Krama ur vätskan ur grönsakerna så noga du kan och lägg rivet i en bunke.

Kör brödet i en matberedare så att det blir till smulor. Finriv vitlöksklyftan och osten. Blanda grönsaker, ägg, bröd, färs, ost, vitlök, rivet citronskal och kryddor i en bunke.

Rulla sedan smeten till bollar. Stek köttbullarna i olivolja, i en stor panna i två omgångar. Stek tills att de fått en fin yta. Häll tomatsåsen över och låt dom puttra i såsen tills att de är genomstekta.

Försök att inte inte röra i såsen eftersom köttbullarna lätt kan gå sönder.

Servera med nykokt spagetti och toppa med parmesan och lite hackade örter.

Hemmagjord tomatsås

Det här behöver du:

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 burkar krossade tomater

2 msk balsamvinäger

1/2 tsk torkad oregano

1/tsk torkad timjan

1/2 tsk torkad basilika

1/2 tsk socker

Så gör du:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en kastrull tills allt blir mjukt men inte så att det tar färg. Tillsätt övriga ingredienserna. Låt såsen puttra, gärna i en timmer eller två. Men minst i 30 minuter

Källa: Flexitarianens kokbok. Eleonora Von Essen. Tukan Förlag