Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Lyxiga bitar till nyårsfesten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-19

Börja nyårsafton med fina snittar

Champagne eller bubbel och lite soft musik passar ihop med munsbitarna.

Recept: Liselotte Forslin

Foto: Mikael Wallerstedt

Tips: Vänta med snittarna till sista stund

Om du gör alla fyra sorterna så kan du räkna med två per person. Gör du färre sorter så får du göra några fler.

Recepten är beräknade för ett kalas för fyra men det kan lätt dubblas.

Kom ihåg att snittar är en färskvara och ska göras i sista stund. Men du kan förbereda mycket som exempelvis rosta bröd, skära ost, skala gurka med mera.

Gurka med pepparrotsost och kräftstjärtar

Ger 4 portioner

Tar cirka 10 minuter

Som små juveler är de här superlätta tilltuggen som smälter i munnen. Kan lagas i förväg och förvaras under plast i kylen.

Du behöver:

1/2 gurka

50 g pepparrotsost

50 g kräftstjärtar i lag, avrunna

Flingsalt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:

1. Skala och skär gurkan i drygt centimetertjocka bitar.

2. Fördela osten och kräftstjärtarna på och salta och peppra.

Crostini med brie och salami

Ger 4 portioner

Tar ca 15 minuter

Brie och salami är en uppskattad kombination. Jag valde en kryddig salamivariant. Garnera gärna med physalis eller cocktailtomat för friskhet och sötma. De små spetten kan förberedas och osten kan skäras i förväg. Lägg ihop i sista stund så blir inte brödet mjukt.

Du behöver:

1 liten baguette eller ciabatta, alternativt färdiga crostini i påse

100 g brie

8 skivor salami

8 physalisfrukter eller cocktailtomater

Små cocktailpinnar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grillelementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.

2. Skär osten i åtta små bitar. Fördela ostbitarna på bröden.

3. Vik ihop salamiskivorna till ”strutar” och trä upp på cocktailpinnarna tillsammans med physalis eller tomater. Stick en pinne genom osten och brödet.

Crostini med rökt lax och avokado

Ger 4 portioner

Tar cirka 15 minuter

Rökt lax och avokado får en nytändning med de rostade sesamfröna. Försvinnande gott. Laxblandningen kan förberedas och förvaras i kyl.

Du behöver:

1 liten baguette eller ciabatta, alt färdiga crostini i påse

2 msk sesamfrön

1 mogen avokado

Lite citronsaft

100 g kallrökt lax

Flingsalt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grillelementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.

2. Rosta sesamfröna ett par minuter i torr stekpanna tills de får lite färg. Se upp, de bränns lätt.

3. Tärna avokadon och laxen och blanda. Kläm över lite citron och salta och peppra lätt. Fördela på bröden och toppa med sesamfrön.

Crostini med rostad paprika och mozzarella

Ger 4 portioner

Tar cirka 15 minuter

Rostad paprika finns strimlad i burk. Hittar du inte minimozzarella kan du skära kuber av en stor.

Du behöver:

1 liten baguette eller ciabatta, alternativt färdiga crostini i påse

100 g grillad strimlad paprika

125 g minimozzarella

Flingsalt

Basilikablad

Små cocktailpinnar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grill-elementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.

2. Fördela paprikastrimlorna på bröden och lägg en mozzarellaboll på varje. Salta lätt. Stick en cocktailpinne genom alltihop och garnera med ett basilikablad.