Lyxiga bitar till nyårsfesten
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-19
Börja nyårsafton med fina snittar
Champagne eller bubbel och lite soft musik passar ihop med munsbitarna.
Recept: Liselotte Forslin
Foto: Mikael Wallerstedt
Tips: Vänta med snittarna till sista stund
Om du gör alla fyra sorterna så kan du räkna med två per person. Gör du färre sorter så får du göra några fler.
Recepten är beräknade för ett kalas för fyra men det kan lätt dubblas.
Kom ihåg att snittar är en färskvara och ska göras i sista stund. Men du kan förbereda mycket som exempelvis rosta bröd, skära ost, skala gurka med mera.
Gurka med pepparrotsost och kräftstjärtar
Ger 4 portioner
Tar cirka 10 minuter
Som små juveler är de här superlätta tilltuggen som smälter i munnen. Kan lagas i förväg och förvaras under plast i kylen.
Du behöver:
1/2 gurka
50 g pepparrotsost
50 g kräftstjärtar i lag, avrunna
Flingsalt och svartpeppar ur kvarn
Gör så här:
1. Skala och skär gurkan i drygt centimetertjocka bitar.
2. Fördela osten och kräftstjärtarna på och salta och peppra.
Crostini med brie och salami
Ger 4 portioner
Tar ca 15 minuter
Brie och salami är en uppskattad kombination. Jag valde en kryddig salamivariant. Garnera gärna med physalis eller cocktailtomat för friskhet och sötma. De små spetten kan förberedas och osten kan skäras i förväg. Lägg ihop i sista stund så blir inte brödet mjukt.
Du behöver:
1 liten baguette eller ciabatta, alternativt färdiga crostini i påse
100 g brie
8 skivor salami
8 physalisfrukter eller cocktailtomater
Små cocktailpinnar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grillelementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.
2. Skär osten i åtta små bitar. Fördela ostbitarna på bröden.
3. Vik ihop salamiskivorna till ”strutar” och trä upp på cocktailpinnarna tillsammans med physalis eller tomater. Stick en pinne genom osten och brödet.
Crostini med rökt lax och avokado
Ger 4 portioner
Tar cirka 15 minuter
Rökt lax och avokado får en nytändning med de rostade sesamfröna. Försvinnande gott. Laxblandningen kan förberedas och förvaras i kyl.
Du behöver:
1 liten baguette eller ciabatta, alt färdiga crostini i påse
2 msk sesamfrön
1 mogen avokado
Lite citronsaft
100 g kallrökt lax
Flingsalt och svartpeppar ur kvarn
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grillelementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.
2. Rosta sesamfröna ett par minuter i torr stekpanna tills de får lite färg. Se upp, de bränns lätt.
3. Tärna avokadon och laxen och blanda. Kläm över lite citron och salta och peppra lätt. Fördela på bröden och toppa med sesamfrön.
Crostini med rostad paprika och mozzarella
Ger 4 portioner
Tar cirka 15 minuter
Rostad paprika finns strimlad i burk. Hittar du inte minimozzarella kan du skära kuber av en stor.
Du behöver:
1 liten baguette eller ciabatta, alternativt färdiga crostini i påse
100 g grillad strimlad paprika
125 g minimozzarella
Flingsalt
Basilikablad
Små cocktailpinnar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grill-elementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.
2. Fördela paprikastrimlorna på bröden och lägg en mozzarellaboll på varje. Salta lätt. Stick en cocktailpinne genom alltihop och garnera med ett basilikablad.