Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Det kan du ha i stället för ansjovis i Janssons frestelse

Janssonkrisen – så löser du den

Uppdaterad 2021-12-23 | Publicerad 2021-12-22

Kryddpeppar, soltorkade tomater, bacon och kaviar på tub är några förslag på vad du kan ha i stället för ansjovis.

Dan före dan före dopparedan, och ansjovisbristen är total i landet.

Men lugn, det finns alternativ som kan rädda din Janssons frestelse. Både fiffiga – eller väldigt, väldigt dyra.

– Jag hade några burkar över, säger Michael Engström vars ansjovisburkar säljs för 500 kronor på Blocket.

Det råder brist på ansjovis runt om i landet. Ett skräckscenario för den som inte kan fira jul utan Janssons frestelse.

– Som jag har sett det hos våra leverantörer så finns det i princip ingenting. Vibbarna jag fått från tillverkarna är samma: det är helt slut, har Alexander Freiholtz, delägare på Fiskhuset, tidigare i december sagt till Aftonbladet.

Liknande larm syns på flera håll i landet. De flesta butikshyllorna gapar tomma och online lyser det rött för att markera ”slutsålt”.

– Man kanske får tänka om lite i jul, för att hitta riktig ansjovis så krävs det nog en gnutta tur, sade Alexander.

Säljs dyrt på Blocket

Den som inte har haft turen att hitta fisken i butik kan i stället vända sig till marknadsplatser som Blocket.

Det vill säga om man är beredd på att betala ett högt pris. En av säljarna är Michael Engström, 34, från Stockholm. Han har två ansjovisburkar på lager som han säljer för 500 kronor styck eller högstbjudande.

”Nu slipper du familjegräl, bråk och ledsna fruar ja allt kommer lösa dina problem när du köper dessa till jul”, skriver han i annonsen.

– Det kommer ut flera annonser varje dag och jag hade några burkar över. Så jag tänkte att jag också kan lägga ut en.

Men hans skyhöga prissättning ska tas med en klackspark, är han noga med att påpeka.

– Det är mest en rolig grej, jag behöver egentligen inte pengarna, säger han.

  • Har du fått några bud?

– Ja det är flera som har skrivit, men ingen som varit seriös hittills, säger han.

Skärmavbild från Blocket och Michael Engström, 34, från Stockholm

I stället för ansjovis i Janssons frestelse

För den som kan tänka sig att skippa ansjovisen finns en rad ingredienser att byta ut fisken mot. Det kommer inte smaka exakt som originalet – men kan vara värt att testa för att behålla julefriden.

Här är våra förslag:

  • Ansjoviskryddad aubergine
  • Kryddpeppar
  • Soltorkade tomater
  • Kapris
  • Extrasaltad bacon
  • Pepparsalami
  • Kaviar på tub
  • Dijonsenap
  • Ansjoviskryddade sillfiléer
  • Rökt färdigstrimlad skinka/kassler
  • Sardeller
  • Matjessill

Kocken Mattias Larssons tips är att ha i lite krossad kryddpeppar, en liten nypa malen nejlika och salt.

– Inte samma sak men ändå gott och lite julig smak. Jag har även gjort en variant med hackade svarta oliver och lite kapris, gott det med men inte lika julig, säger han.

Ett annat alternativ är ställa fram en god rotfruktsgratäng på julbordet. Här hittar du kostrådgivarens Ulrika Davidssons goda variant med senap och cheddar.

Recept rotfruktsgratäng – i stället för Janssons frestelse

Rotfruktsgratäng – i stället för Janssons frestelse.

Så gör du din egen ansjoviskrydda

Ska du krydda sill eller aubergine med ansjoviskrydda så går det att köpa färdiga kryddblandningar i butik. Men vill du hellre röra ihop blandningen själv så är det här ett receptet att utgå ifrån:

  • 0.5 tsk vitpeppar, nymald
  • 0.5 tsk svartpeppar, nymald
  • 0.5 tsk kryddpeppar
  • 0,5 tsk ingefära, malen
  • 0.5 msk sandelträ
  • 0.5 tsk oregano
  • 0.5 tsk kanel, malen
  • 1 krm kardemumma, malen
  • 1 krm kryddnejlikor, malen
  • 1 krm muskotnöt, malen
  • 3 lagerblad

Varför är det brist på ansjovis?

Det är svårt att slå fast exakt vad bristen beror på. Men enligt Henrik Svedäng, forskare vid Östersjöcentrum, grundar sig problematiken i politiska beslut.

– Det har fiskats ut helt enkelt. Man har från politiskt håll gett efter för industrin, som vanligt, har Henrik Svedäng tidigare sagt till Aftonbladet.

Den sill som läggs in som ansjovis kommer från de bohuslänska fjordarna och har enligt Henrik Svedäng överfiskats under flera år.

– Det är inte samma sill som finns i Östersjön eller i Skagerak, den är lite fetare och finare.

Janssons frestelse.

Följ ämnen i artikeln