Bjud på glöggparty!
Uppdaterad 2018-12-18 | Publicerad 2007-11-30
Allt du behöver för adventsfesten
Glögg, rökt lax & renstek, pumpernikel med färska fikon, pepparkaksmuffins, saffransknutar...
Enkelt att fixa, enkelt att äta på vinterns mysigaste kalas.
Recept: Sara Bergfors
Foto: Per Björn
Pepparkaksmuffins
Blir cirka 40 små muffins
Tar 30 minuter
Du behöver:
100 g smör
2 dl farinsocker
2 ägg
1 dl filmjölk
0,5 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk malda nejlikor
2 tsk bakpulver
Små pappersformar, så kallade småbrödsformar
GLASYR:
4 dl florsocker
75 g smör
GARNERING:
Silverkulor och non stop
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rör smör och farinsocker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
3. Rör ned filmjölk och lingonsylt.
4. Blanda vetemjöl, kryddor och bakpulver. Sikta ned blandningen och rör om till en jämn smet.
5. Fyll formarna till två tredjedelar. Grädda bakverken i cirka 10 minuter.
GLASYR:
1. Smält smöret i en kastrull och låt det bli brynt. Passa noga så att det inte bränns. Låt svalna.
2. Sikta ned florsockret i en bunke. Häll försiktigt i smöret utan den salta bottensatsen. Rör om och späd med lite vatten till lagom konsistens.
3. Glasera muffinsen och dekorera med till exempel silverkulor och non stop.
Chokladplattor med jordgubb och pistage
Blir cirka 50 st
Tar 45 minuter
Du behöver:
150 g mörk choklad, 70%
0,5 dl pistagenötter
1 dl torkade jordgubbar (hälsogodis)
Gör så här:
1. Dela chokladen i bitar. Smält ungefär hälften i en skål över vattenbad eller i mikro (om du använder mikro, var försiktig så att chokladen inte bränns vid).
2. Hacka resten av chokladen och rör ned den. Rör tills all choklad är smält.
3. Hacka pistagenötterna grovt och rosta dem lätt i en torr stekpanna.
4. Skär jordgubbarna i små bitar.
5. Klicka eller spritsa ut chokladen till tunna plattor på ett bakplåtspapper.
6. Strö lite nötter och jordgubbar på varje platta. Låt stelna i rumstemperatur eller svalt rum – ej i kylen, då blir chokladen lätt grå.
Vinglögg
Portvin ger en speciell smak till den här glöggen.
Ingredienser
2 dl portvin
1 pomeransskal
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 bit torkad ingefära
5 kryddnejlikor
2 stjärnanis
7,5 dl rött vin (ej fatlagrat)
2 dl råsocker
Gör så här
1. Blanda portvin och kryddor i en burk med lock. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
2. Sila bort kryddorna och blanda portvinet med rödvin och socker i en kastrull.
3. Hetta varsamt upp glöggen till lagom temperatur. Den ska inte koka!
4. Servera med skållad mandel och russin.
Petit-chouer med rökt lax och renstek
Blir cirka 60 små petit-chouer
Tar 1 timme
Du behöver:
PETIT-CHOUER:
100 g smör
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg, normalstora
LAXFYLLNING
(till cirka 30 små petit-chouer):
150 g rökt lax
2 dl kesella, 10?%
1 dl crème fraîche, 40?%
0,5 dl hackad gräslök
Salt och svartpeppar
RENSTEKSFYLLNING
(till cirka 30 små petit-chouer):
100 g rökt renstek
2 dl kesella, 10?%
1 dl crème fraîche
1–2 msk riven pepparrot
Salt och svartpeppar
Ev bladpersilja till dekoration
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp vatten och smör i en kastrull.
3. Sikta mjölet och rör ned det i vattensmörblandningen. Låt smeten koka under kraftig omrörning tills den släpper från kastrullens kanter. Tag kastrullen från värmen.
4. Rör ned äggen ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
5. Låt smeten svalna något. Klicka eller spritsa sedan ut den i valnötsstora klickar på bakplåtspapper.
6. Grädda petit-chouerna i cirka 20 minuter, tills de fått fin färg och känns lätta och torra. Obs – öppna inte ugnsluckan under de första 15 minuterna, då kan petit-chouerna sjunka ihop.
7. Tag ut plåten och stick ett hål i sidan på varje petit-chou. Grädda dem i ytterligare 3–5 minuter. På detta sätt riskerar man inte att petit-chouerna blir mjuka och sega när de svalnat.
8. Låt petit-chouerna svalna på galler.
FYLLNINGAR:
1. Renstek: Skär rensteken i små bitar. Blanda kesella, crème fraîche och renstek. Smaksätt med pepparrot, salt och peppar.
2. Lax: Skär laxen i små bitar. Blanda kesella, crème fraîche och lax. Rör ned rikligt med hackad gräslök och smaksätt med salt och peppar.
3. Låt gärna fyllningarna vila i kylskåpet ett par timmar före servering.
VID SERVERING:
1. Skär en skåra i varje petit-chou och fyll dem med respektive fyllning. Detta går enklast om du använder tyll och spritspåse.
2. Dekorera med bladpersilja respektive gräslök.
OBS! Tänk på att fylla petit-chouerna i sista stund, annars mjuknar de.
TIPS! Har du inte tid att göra petit-chouer? Samma fyllning kan användas till snittar av mjukt tunnbröd i stället.
Pumpernickel med färska sikon och lufttorkad skinka
Blir cirka 24 stycken
Tar cirka 25 minuter
Du behöver:
1 förpackning pumpernickel, 250 g
12 skivor lufttorkad skinka, till exempel serrano
6 färska fikon
Salladsblad, till exempel ekbladssallad
Smör
Crema di balsamico (balsamvinägersirap)
Gör så här:
1. Bred lite smör på varje skiva pumpernickel.
2. Skär fikonen i fyra delar. Dela varje skinkskiva i två bitar.
3. Lägg ett litet salladsblad, en skiva skinka och ett halvt fikon på varje skiva pumpernickel.
4. Droppa en droppe crema di balsamico på varje fikon strax före servering.
Ädelostfyllda aprikoser
Blir 30 st
Tar 20 minuter
Du behöver:
30 torkade
aprikoser
150 g ädelost
Valnötter
Gör så här:
1. Dela ädelosten i 30 bitar.
2. Skär en skåra i varje aprikos. Peta in en ostbit och en bit valnöt i varje aprikos.
Pepparnötter
Blir cirka 75 kakor
Tar cirka 1 timme
Du behöver:
200 g smör
2 dl råsocker
1 msk ljus sirap
1 ägg
1,5 tsk kardemumma, stött
2 tsk kanel
1,5 tsk ingefära
2 tsk bikarbonat
7 dl vetemjöl
GARNERING:
Skållade, skalade och halverade sötmandlar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör smör, socker och sirap poröst. Tillsätt ägg.
3. Blanda mjölet med bikarbonatet. Rör ner blandningen, tillsammans med kryddorna.
4. Täck degen och låt den vila kallt minst 20 minuter, gärna över natten.
5. Forma små, runda kulor och lägg på bakplåtspapper. Stick en mandelhalva i varje kaka.
6. Grädda i cirka 20 minuter, tills pepparnötterna har fin färg och är genomtorra. Förvara kakorna i en lufttät burk.
Saffransknutar med apelsin
Blir cirka 64 knutar
tar cirka 2 timmar
Du behöver:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran (2 förpackningar)
1 tsk okryddad sprit, till exempel vodka
2 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
1 tsk hel kardemumma
Rivet skal av 1 apelsin, helst Kravodlad
Cirka 17 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
Ägg till pensling
Russin
Gör så här:
1. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit. Häll över spriten och låt stå i några minuter – detta gör att saffranet ger extra mycket smak.
2. Stöt kardemumman.
3. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
4. Smula ned jästen i en bunke. Lös upp den i lite av degspadet.
5. Tillsätt resten av deg-spadet, saffran, socker, ägg, salt, kardemumma och det rivna apelsinskalet.
6. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl, cirka 8 minuter i köksmaskin.
7. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 30 minuter.
8. Dela degen i 64 delar. Rulla ut varje del till en längd och forma knutar. Lägg dem på bakplåtspapper. Stick ner ett russin i varje bulle.
9. Sätt ugnen på 250 grader. Jäs bullarna under bakduk i cirka 25 minuter, eller tills de känns lätta och uppjästa.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 5–7 minuter, tills de har fin färg. Låt svalna på galler.