Fixa färsen i februari
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-17
Fyra favoriter för fartfyllda familjen
Köttfärssås och spagetti i all ära. Men det finns mer att göra av köttfärs.
Tillsammans med Tasteline har vi valt ut fyra favoriter.
Bilder: TASTELINE
Fyllig köttfärssoppa med bönor
Soppan blir också god med lammfärs.
4 portioner
Tid: 25 minuter.
400 g nötfärs
1 msk smör
1 gul lök, hackad
1–2 vitlöksklyftor, hackade
1/2–1 chilifrukt (till exempel spansk peppar), hackad
1 liter kalvbuljong, gjord på tärning eller koncentrerad fond
1 dl crème fraiche
1 burk kokta röda bönor
Salt och peppar
Pressad citron
Garnering:
Olivolja och krasse
Gör så här:
1. Fräs köttfärsen i smör i en stekgryta tills den smular sig. Tillsätt lök, vitlök och chili och fräs ytterligare en stund.
2. Häll på buljong och crème fraiche och sjud under lock 5–10 minuter. Rör ner bönorna.
3. Smaka av med salt, peppar och någon msk pressad citron.
4. Droppa över lite olivolja och klipp lite krasse över den varma soppan. Servera med bröd.
Frasig köttfärspaj med tacosmak
Senap och sambal oelek ger pajen lite extra sting. Servera med en fräsch sallad.
1 paj (fyra portioner).
Tid: 60 minuter.
500 g köttfärs (eller lammfärs)
1 paket kyld färdigkavlad smördeg på rulle
2 gula lökar
400 g passerade tomater
1 dl crème fraiche (34%)
1 msk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 msk tacokrydda (kan uteslutas)
Salt och peppar
Smör eller olja
1 pajform med löstagbara kanter (20 cm)
Gör så här:
1. Tryck ut smördegen i en smörad och mjölad pajform. Nagga den med gaffel och ställ in den i kylskåpet så länge.
2. Skala och hacka löken. Fräs den i smör eller olja i en stekpanna så att den mjuknar utan att få färg. Lägg över den i en kastrull.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Bryn köttfärsen under omrörning i stekpannan. Krydda eventuellt med tacokrydda. Lägg den i kastrullen.
5. Tillsätt tomater och crème fraiche och koka upp. Rör ner senap och sambal oelek. Låt röran puttra cirka 10 minuter, den ska vara ganska tjock. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll röran i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Servera med en grönsallad.
Fräsig köttfärswrap med mynta och vitlöksyoghurt
Lättlagade och jättegoda köttfärswraps.
4 portioner
Tid: 30 minuter.
1 gul lök
400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 dl mjölk
8 mjuka tortillabröd
Mynta- och vitlökssås:
2 dl matlagningsyoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk färsk hackad mynta eller 1/2 tsk torkad
1 krm salt
Gör så här:
1. Rör ihop alla ingredienser till såsen.
2. Skala och finhacka löken. Blanda köttfärs, lök, salt, peppar, spiskummin och mjölk.
3. Rör om till en jämn smet. Forma färsen till långa smala biffar.
4. Stek ”kebabena” gyllenbruna runt om i smör i en stekpanna. Servera i mjuka tortillabröd och valfri grönsak. Det passar bra med tomatskivor, gurka, isbergssallad och gärna några starka peperoni.
Fin vardagswok med köttfärs och chili
En kryddig variant på köttfärssås med exotisk karaktär.
4 portioner
Tid: 20 minuter.
500 g köttfärs
4 dl skivad purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
1 msk matolja
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk ingefära
4 msk sweet chilisås
1 burk krossade tomater à cirka 400 g
Kinesiska nudlar eller spagetti
Gör så här:
1. Skölj och skiva purjolöken. Hacka vitlöken.
2. Bryn färsen i oljan i en panna under omrörning tills den är smulig.
3. Låt purjolöken och vitlöken fräsa med.
4. Smaksätt med salt, peppar, ingefära och sweet chilisås. Rör ner tomatkrosset.
5. Låt såsen koka några minuter och späd eventuellt med lite vatten. Servera med kokta kinesiska nudlar eller vanlig spagetti.
Tips! Strö lite vita sesamfrön över före servering.