Så tar du dig tryggt i hamn i salladshavet
Uppdaterad 2018-07-20 | Publicerad 2009-06-02
Lär dig kryssa förbi de värsta minorna
Många restauranger lockar med ett digert salladsbord. Både gott och nyttigt.
Men salladsbaren kan också grusa dina diet-drömmar genom sina feta minor som är utplacerade här och var.
Sallad som huvudrätt eller en rejäl tallrik på sidan om är både nyttigt, gott och fullproppat med en mängd näringsämnen och antioxidanter.
Men, vad man kanske inte alltid tänker på är landminorna i salladshavet. Om du inte kryssar rätt kan du lätt fylla tallriken med över 1 000 kalorier – mer än en hamburgare med pommes!
Så tacklar du salladsbordet
Här är 9 tips som gör din sallad lite smalare.
1. Använd en liten tallrik, och gå inte hur många varv som helst.
2. Börja med de näringsrika mörkgröna salladsbladen som spenat, romansallat och även endive.
3. Fyll på med sallad, gurka, paprika, broccoli och tomater.
4. Därefter proteinrika grönsaker som baljväxter samt magert kött, kalkon och krabbkött.
5. Ta bara en liten mängd av fettrika tillbehör så som pastasallad, potatissallad och coleslaw.
6. Var försiktig med sådant som krutonger, kex, nötter, frön, ost och bacon.
7. Var sparsam med dressing, oftast räcker det med någon matsked för att få en bra smak. Vill du bara skruva till salladen lite så prova med ett stänk av en smaksatt vinäger.
8. Skulle det finnas soppa vid salladsbordet så ta sikte på de buljongbaserade och hoppa över de krämigare varianterna.
9. Sugen på dessert? Ta en ny sväng till salladsbordet och satsa på en liten tallrik med frukt som du toppar med lite yoghurt eller keso.