Fisktagine i lergryta
Fiskgryta är lite bortglömt men faktum är att just fisk blir väldigt gott i gryta. Fisktagine med sina orientaliska smaker kan få vilken fiskhatare som helst att bli omvänd.
Recept av Lena Söderström, ur boken ”Grytor - från lättlagat till lyx” (Semic). Foto: Stefan Weittanen.
Fisktagine i lergryta
Ingredienser
- 0.5 citron, färskpressad saft
- salt och peppar
- 700 g fryst fiskfilé, färsk eller fryst fiskfilé, tillexempel torsk, sej, kolja
Kryddblandning
- 1 krm svartpeppar
- 0.25 krm saffran
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk spiskummin
Grytbas
- 1 knippe bladpersilja, litet
- 2 msk flytande honung
- 5 port grönsaksbuljong, varm
- 1 dl gula russin
- 10 st aprikos
- 3 msk olivolja
- 0.5 citron
- 1 röd paprika
- 3 morötter
- 2 lök, röda eller gula
Garnering och servering
- couscous, gärna pärlcouscous
- granatäpplekärnor
- bladpersilja
- paprikapulver