Hellre rosa skinka än elaka bakterier
Uppdaterad 2018-11-26 | Publicerad 2008-12-18
Nitrit eller risk för botulism - det är bara att välja
Jäklar, vad det har gråtits över att Scan inte har några Krav-märkta skinkor.
Undrar hur alla lipsillar klarat sig de senaste fem åren?
Det är så länge sedan det fanns några Krav-skinkor alls.
Man får ju gratulera Kravs propagandamaskin som fått ett koppel journalister att plötsligt vara upprörda över att Scan inte längre tänker Krav-märka sitt kött utan märka det med EU-ekologiska logga.
Och då blir det alltså ingen Krav-skinka. Utan EU-ekologisk.
Jag hörde en vanligtvis sympatisk nyhetsuppläsare i radio fråga sig om han nu var tvungen att käka kalkon i jul när han inte kunde få Krav-skinka.
Men jösses, människa! Hur har du klarat dig de senaste åren?
Det har uppenbarligen inte varit någon större efterfrågan om det inte gått upp för folk förrän nu att skinkorna inte varit Kravmärkta sedan teståret 2003.
Inte hos Scan och inte hos någon annan leverantör heller, förutom möjligen någon mindre gårdsbutik.
Anledningen är dels att det finns extremt få grisbönder som kan – även om de vill – leva upp till Krav-specifikationerna för grisar och det handlar inte om hur väl man vill djuren utan hur mycket mark man del facto förfogar över.
Dels att Kravreglerna inte tillåter nitrit i skinkorna.
Nitritet används sedan nära nog urminnes tid i charkprodukter för att förhindra bakterien Clostridium Botulinum växer till sig och det är bara nitrit som kan hindra den.
Det är ingen liten oskyldig bakterie utan kan faktiskt vara dödlig.
Jag är definitivt glad att alla skinkor som säljs i Sverige innehåller nitrit.
En bieffekt av nitritet är att skinkorna får en rosa färg i stället för att bli helt grå och det är förmodligen en anledning till att Kravskinkorna inte gjorde någon större succé.