Härligt matiga mackor!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30
Mackorna som blir en hel lunch
Fresta med smaker av wasabi, kapris och kyckling!
Tillsammans med Tasteline har vi valt ut fyra lättlagade favoriter.
Foto och recept: Tasteline
Wraps med rostbiff
4 portioner
Tid: 35 minuter.
6 potatisar
4 tortillabröd
1 kruka rucolasallad
300 g rostbiff i skivor
4 msk rostad lök
2 dl solrosskott
Currydressing:
1 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 tsk curry
1 grönt äpple
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Koka potatisarna och låt svalna lite. Skiva dem därefter i tunna skivor.
2. Blanda ingredienserna till currydressingen. Smaka av med lite salt och peppar. Tillsätt eventuellt mera curry.
3. Lägg ut brödet. Fördela potatisen, rucolasallad, rostbiff, lök och solrosskott på brödet. Ringla currydressingen över. Vik eller rulla ihop brödet.
Smørrebröd med kyckling
4 portioner
Tid: 45 minuter.
4 kycklingfiléer (cirka 500g)
1 msk smör
1 msk soja
Peppar
Salt
4 skivor fullkornsbröd
8 blad grönsallad
4 tomater
Fruktsallad:
1 burk fruktsallad
1 msk gräddfil
2 msk majonnäs
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla kycklingbrösten med smält smör kryddat med salt, peppar och lite soja. Stek dem i ugn eller stekpanna cirka 20 minuter. Gör detta i förväg så att kycklingbrösten hinner svalna.
2. Öppna burken med fruktsallad och låt spadet rinna av. Blanda frukten med gräddfil och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Skär upp kycklingbrösten i tunna skivor.
3. Smöra brödskivorna. Lägg några salladsblad, tomatskivor och en klick fruktsallad på varje skiva. Toppa med ett skivat kycklingbröst.
Tips! Använd lätt- eller fettfri majonnäs för en smalare macka.
Toast med krabba
4 portioner
Tid: 25 minuter.
2 burkar krabba (2 st à 150g)
4 skivor formfranska
1 msk smör
4 salladsblad
1 msk kapris
1 rödlök i skivor
4 citronklyftor
Dillvippa till garnering
Senapsdressing:
3 msk senap
1 msk osötad senap
1 msk vinäger
2 msk strösocker
1 dl matolja
2 msk färsk hackad dill
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Öppna burken med krabba och låt krabbköttet rinna av i en finmaskig sil.
2. Senapsdressing: Rör ihop senap, vinäger och socker. Tillsätt oljan försiktigt, lite i taget under ständig omröring så att det blir en sås. Blanda i dill och smaka av med salt och peppar.
3. Stek brödskivorna gyllenbruna i smör.
Lägg på sallad på toasten och toppa med krabbkött, sås, kapris och skivad rödlök. Garnera med citron och dill.
Räk- & avokadowrap
– med wasabi och morötter
4 portioner
Tid: 55 minuter.
Wrap:
8 st fullkornstortilla
4 blad isbergsallad
400 g oskalade räkor
2 avokado
3 finhackade schalottenlökar
1 krm wasabi
200 g mager färskost, 5 %
Tillbehör:
4 medelstora morötter
Dip:
5 blad färsk koriander
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 lime
2 msk japansk soja
1 msk vatten
Gör så här:
1. Skala räkorna och hacka avokadon, finhacka löken och blanda med färskost, sallad och wasabi, bred ut blandningen över tortillan och rulla ihop till rullar, knyt eventuellt ihop dem med gräslöksstrån.
2. Skala morötterna och om du vill skär dem till blommor genom att göra skåror längs med morötterna med en liten kniv, skär dem sedan i slantar som kommer att se ut som små blommor.
3. Finhacka färsk koriander, pressa en vitlöksklyfta, riv färsk ingefära, pressa lime och blanda med soja och vatten.
Ät med händerna!
Doppa räkwrap i sojasåsen och knapra på morotsbitarna.