Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Härligt matiga mackor!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30

Mackorna som blir en hel lunch

Fresta med smaker av wasabi, kapris och kyckling!

Tillsammans med Tasteline har vi valt ut fyra lättlagade favoriter.

Foto och recept: Tasteline

Wraps med rostbiff

4 portioner

Tid: 35 minuter.

6 potatisar

4 tortillabröd

1 kruka rucolasallad

300 g rostbiff i skivor

4 msk rostad lök

2 dl solrosskott

Currydressing:

1 dl crème fraiche

1 dl gräddfil

1 tsk curry

1 grönt äpple

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Koka potatisarna och låt svalna lite. Skiva dem därefter i tunna skivor.

2. Blanda ingredienserna till currydressingen. Smaka av med lite salt och peppar. Tillsätt eventuellt mera curry.

3. Lägg ut brödet. Fördela potatisen, rucolasallad, rostbiff, lök och solrosskott på brödet. Ringla currydressingen över. Vik eller rulla ihop brödet.

Smørrebröd med kyckling

4 portioner

Tid: 45 minuter.

4 kycklingfiléer (cirka 500g)

1 msk smör

1 msk soja

Peppar

Salt

4 skivor fullkornsbröd

8 blad grönsallad

4 tomater

Fruktsallad:

1 burk fruktsallad

1 msk gräddfil

2 msk majonnäs

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla kycklingbrösten med smält smör kryddat med salt, peppar och lite soja. Stek dem i ugn eller stekpanna cirka 20 minuter. Gör detta i förväg så att kycklingbrösten hinner svalna.

2. Öppna burken med fruktsallad och låt spadet rinna av. Blanda frukten med gräddfil och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Skär upp kycklingbrösten i tunna skivor.

3. Smöra brödskivorna. Lägg några salladsblad, tomatskivor och en klick fruktsallad på varje skiva. Toppa med ett skivat kycklingbröst.

Tips! Använd lätt- eller fettfri majonnäs för en smalare macka.

Toast med krabba

4 portioner

Tid: 25 minuter.

2 burkar krabba (2 st à 150g)

4 skivor formfranska

1 msk smör

4 salladsblad

1 msk kapris

1 rödlök i skivor

4 citronklyftor

Dillvippa till garnering

Senapsdressing:

3 msk senap

1 msk osötad senap

1 msk vinäger

2 msk strösocker

1 dl matolja

2 msk färsk hackad dill

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Öppna burken med krabba och låt krabbköttet rinna av i en finmaskig sil.

2. Senapsdressing: Rör ihop senap, vinäger och socker. Tillsätt oljan försiktigt, lite i taget under ständig omröring så att det blir en sås. Blanda i dill och smaka av med salt och peppar.

3. Stek brödskivorna gyllenbruna i smör.

Lägg på sallad på toasten och toppa med krabbkött, sås, kapris och skivad rödlök. Garnera med citron och dill.

Räk- & avokadowrap

– med wasabi och morötter

4 portioner

Tid: 55 minuter.

Wrap:

8 st fullkornstortilla

4 blad isbergsallad

400 g oskalade räkor

2 avokado

3 finhackade schalottenlökar

1 krm wasabi

200 g mager färskost, 5 %

Tillbehör:

4 medelstora morötter

Dip:

5 blad färsk koriander

1 vitlöksklyfta

1 tsk riven ingefära

1 lime

2 msk japansk soja

1 msk vatten

Gör så här:

1. Skala räkorna och hacka avokadon, finhacka löken och blanda med färskost, sallad och wasabi, bred ut blandningen över tortillan och rulla ihop till rullar, knyt eventuellt ihop dem med gräslöksstrån.

2. Skala morötterna och om du vill skär dem till blommor genom att göra skåror längs med morötterna med en liten kniv, skär dem sedan i slantar som kommer att se ut som små blommor.

3. Finhacka färsk koriander, pressa en vitlöksklyfta, riv färsk ingefära, pressa lime och blanda med soja och vatten.

Ät med händerna!

Doppa räkwrap i sojasåsen och knapra på morotsbitarna.