Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Smörgåstårtans dag, imorgon Ostkakans dag

Härlig kassler med katrinplommon

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2003-10-20

Är ingen storkonsument av katrinplommon men här passar deras sötma bra ihop med äpplenas syra och kasslerns sälta.

Kassler gillar senap. Investera i ett par olika sorter, en grov, en stark, en kryddad. De franska är godast.

Det här behöver du

(4 personer)

500 g potatis

500 g kassler

2 äpplen

1/2 citron

1 tsk smör

150 g katrinplommon

1/4 buljongtärning

1 dl vatten

400 g surkål

senap

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Koka en skvätt buljong på vattnet och kvarts-tärningen.

4. Skala äpplena, skär bort kärnhusen och skär fruktköttet i skivor. Pressa över citron.

5. Smörj en stor ugnssäker form eller långpanna.

6. Bottna formen med äppelskivorna och katrinplommonen.

7. Skiva kasslern ganska tunt och lägg skivorna som taktegel ovanpå plommonen och äpplena.

8. Slå över buljongen och baka i ugnen i 15 minuter.

9. Värm surkålen och servera tillsammans med kasslern och potatisen.

Gott att dricka till

Dunavár pinot gris 2002 (12411) Ungern, 49 kronor.

Ett vitt och torrt men med ett spår av sötma kvar.

Tipset

Känns surkål som en onödig utflykt till det tysk/franska köket så gör en vanlig kålsallad i stället. Lättkokt broccoli eller mikrade frysta wokgrönsaker är andra alternativ.

Kassler med äpplen och plommon