Rätt rätt till rosé
Uppdaterad 2011-05-25 | Publicerad 2011-05-20
Rosé är picknick, Medelhavet, solsken – somrigt helt enkelt.
Men vad ska vi äta till mittemellanvinet som varken är fågel eller fisk?
Fågel eller fisk, förstås. Vi ses i gröngräset!
(Recepten är tänkta för 4 personer som förrätt eller huvudrätt. Gör du allt har du en rosé-buffé för ett tiotal vänner.)
Oliver med olivolja och rosmarin
Det här behöver du
1 dl svarta oliver (med kärna, de är godast)
1 dl gröna oliver (med kärna, de är godast)
2 msk olivolja
0,5 tsk torkad rosmarin
Så här gör du
Lägg oliverna i en snygg skål.
Dräll i olivoljan och rosmarinen. Vänd runt ett par varv.
Vintips:
Storks' tower tempranillo shiraz, Spanien, 2010 (2140) 750 ml, 59 kronor.
Ett trevligt och mycket lättdrucket rosé som håller bra balans. Doften är rättframt parfymerad med toner av rosor och körsbär med tydlig elegans. Smaken är citrusliknande med inslag av rosor, hallon och tydlig lingonsyrlighet. En liten spritsighet livar upp helheten.
Tonfiskmacka
Det här behöver du
2 kokta potatisar
4 sardeller
2 nävar strimlad grönsallad
2 tomater
2 burkar tonfisk i olja
4 frallor, 2 ciabattabröd eller 2 minibaguetter
2 msk olivolja
1 msk vinäger
salt, peppar
Så här gör du
Skiva potatisarna.
Hacka sardellerna grovt.
Strimla salladen.
Skiva tomaterna.
Dela bröden så att du får 4 dubbelmackor.
Knö in potatis, sardeller, sallad tomater och tonfisk mellan brödhalvorna. Skvätt på rejält med olja och vinäger. Brödet får gärna bli ordentligt fuktigt av dressingen. Salta och peppra.
Gapa mycket stort och hugg in.
Variant: Ingen kokt potatis i förråden? Hoppa över om du inte är så hungrig.
Vintips:
Montes Cherub rosé of syrah, Chile, 2008 (98137) 750 ml, 79 kronor.
Mycket gott och välgjort i stram och lite bitter tappning, doften bjuder hallon, körvel och toner av grapefrukt. Smaken är frisk och kryddig med livlig syra, gröna örter och röda äpplen i fokus. Ett vin med intensiv koncentration och mycket bra balans som förmodligen blir en av sommaren stora favoriter bland roséviner.
Laxsallad med sparris
Det här behöver du
300 g laxfilé
1 tsk smör/olja
250 g frysta haricots verts
250 g frysta gröna sparris
2 ägg
2 tomater
1 citron
4 msk vispgrädde
1 msk osötad senap
12 basilikablad
salt, peppar
Så här gör du
Hårdkoka äggen. Skala och skär i klyftor.
Skär laxen i 2 cm stora kuber. Salta och peppra.
Hetta upp smöret/oljan i en stekpanna. Bryn laxkuberna hastigt runt om. 20–30 sekunder på varje sida räcker. Lägg upp på ett fat så länge.
Koka upp vatten i en kastrull och sjud haricots vertsen och sparrisen 2 minuter. Spola med kallt vatten så håller de den snygga illgröna färgen bättre. Låt rinna av.
Skär tomaterna i klyftor.
Gör dressingen: Blanda grädden och senapen. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Lägg upp laxen, grönsakerna och ägget på tallrikar.
Ringla över dressingen. Riv basilikabladen i bitar och strössla över.
Variant: Byt den stekta laxfilén mot gravad eller färskrökt lax.
Vintips:
Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle rosé (70560 beställningssortiment) Frankrike, 2010, 750 ml, 99 kr.
Fräscht och harmoniskt i ekologisk tappning. Insmickrande toner av hallon, smultron, röda äpplen och mineral fyller doft och smak. Ett strålande val till sommarens festligheter! Vinet är gjort av druvorna syrah, grenache, cinsault.
Lökpizzor
Det här behöver du
2 lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
1 msk smör
1/2 citron
2 frysta smördegsplattor eller 1/2 rullar degark
1 dl riven ost
salt, peppar
Så här gör du
Sätt igång ugnen på 225 grader.
Skala och skiva löken och vitlöken.
Hetta upp smöret i en stekpanna eller kastrull och fräs löken och vitlöken 10 minuter på låg värme tills det mjuknar. Krydda med pressad citron, salt och peppar. Ställ åt sidan.
Dela smördegsplattorna på mitten så att du får 4 stycken. (Eller gör 8 minivarianter.)
Lägg på en plåt. (Spara disk och använd bakplåtspapper.)
Ritsa smördegsplattorna 1 cm in från kanten halvt igenom med vass kniv. Du ska få en 1 cm bred ram runt om på smördegsplattorna.
Fördela lökröran på smördegsplattorna. Håll dig innaför ramen.
Strö över osten.
Baka 10 minuter i ugnen. Smördegen ska puffa upp och osten ska smälta och få lite färg.
Variant: Gratinera med 50/50 av smulad blåmögelost och vanlig rivost.
Vintips:
Bestheim crémant d'Alsace brut rosé, Frankrike (7419) 750 ml, 69 kr.
Lättsamt, nyanserat och inbjudande rosébubbel från Alsace. Karaktären är fylld av mogna hallon, jordgubbar och mineral med rundad syra och god balans. Gjort till fullo av druvan pinot noir. Ett bra val till stora mingelfesten!
Couscous-sallad med kyckling
4 stora kycklingklubbor eller 8 ”trumpinnar”
1 + 2 msk olivolja
4 portioner couscous
1/2 citron
2 röda paprikor
4 msk hackad mynta
Så här gör du
Sätt igång ugnen på 225 grader.
Skvätt ut 1 msk av olivoljan i en liten långpanna. Vänd runt kycklingklubborna i oljan. Salta och peppra. Stek 30 minuter i ugnen.
Fixa couscousen. Gör som det står på paketet. Vänd sedan ner resten av olivoljan och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Dela och kärna ur paprikorna. Ställ in i ugnen med skinnsidan upp bredvid kycklingen.
Ta ut när skinnet blivit svart och bubbligt. Du kan behöva ta ut kycklingen och grilla paprikan några minuter för att skalet ska bli bränt. Låt svalna och dra bort skinnet.
Skär paprikan i centimeterbreda strimlor och blanda med couscousen.
Strimla myntan.
Lägg upp kycklingen och couscousen med paprikan på tallrikar eller serveringsfat. Strö över myntan.
Variant: Blanda 1 tsk paprikapulver och 2 msk soja i en skål och pensla kycklingen med blandningen när den har 5 minuter kvar i ugnen. Ger god smak och fin färg.
Vintips: Jacob’s creek
De Bortoli dB Selection rosé, Australien, 2010 (6239) 3000 ml, 199 kr.
Saftig och publik rosé som passar ypperligt till stora festen med bersåmingel. Här vankas jordgubbar, hallon, rosor och kryddighet i doft och smak. Därtill rejät med vanilj. Gjort till fullo av druvan cabernet sauvignon.
Foto: Börje Thuresson
Viner: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin
.