Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Risk för oxfilébrist till nyår

Det här är anledningen bakom bristen

Publicerad 2021-12-10

Nyårsfavoriten är hotad.

Det råder nämligen brist på oxfilé.

– Det har varit en väldigt stor efterfrågan, säger Hans Agne, vd på Svenska köttföretagen till  P4 Västmanland.

I år kan det bli svårt att få tag på oxfilé till nyårsmiddagen, rapporterar P4 Västmanland.

Anledningen är bland annat att färre nötdjur än vanligt har slaktats i Sverige i år, samtidigt som fler vill äta svenskt kött.

– I år är det lite extra kämpigt. Det har varit väldigt stor efterfrågan på oxfilé, ryggbiff och entrecote. Jag tror det hängt ihop med pandemin, man har velat äta fint kött med nära och kära när det varit så tuffa tider. Nu är slakteriernas lager lite lägre till årsskiftet, säger Hans Agne, vd på Svenska köttföretagen, branschorganisation för Sveriges åtta största slakterier.

”Går inte i år”

Lasse Eriksson, butikschef på Stora Ekeby kött i Västerås, säger att han hoppas kunna spara några oxfiléer till sina kunder till nyår.

– Till nyår går det åt sjukt mycket mer oxfilé än normalt sett. Tidigare år har vi fryst ner oxfilé innan, men det går inte i år, säger han.

Följ ämnen i artikeln