Osttårta med örter
Ett piggt och vegetariskt inslag på buffébordet
”En vegetarisk smörgåstårta som är fullpackad med smaker. Karamelliserad rödlök, ost och massor av örter gör den till ett piggt inslag på vårkalaset.”
Receptet är ur Emma Brink Rasks kokbok ”Tårtor & smörgåstårtor till årets alla fester och högtider”.
Osttårta med örter
- Allt går att förbereda innan montering, exempelvis dagen innan tårtan ska monteras.
- 1 portion är ca. 6–8 bitar tårta.
Smörgåsbotten
- 390 g vetemjöl special
- 20 g honung
- 1 tsk salt
- 10 g jäst
- 45 g neutral olja
- 300 g mjölk, rumsvarm
Lökfyllning
- peppar
- salt
- 20 g rostade solrosfrön
- 100 g crème fraiche
- 100 g färskost
- 1 tsk strösocker
- 1 kvistar färsk timjan
- 15 g olivolja
- 2 rödlökar
Ost- och örtfyllning
- peppar
- salt
- 1 dl örter, färska , exempelvis timjan, oregano, gräslök och persilja
- 100 g crème fraiche
- 50 g cheddarost, finriven
- 30 g majonnäs
- 100 g färskost med örter
Garnering
- solrosfrön, rostade
- färska örter
- gräslöksblommor
- rödlök
- gurka
- rädisor
- gurkmeja
- cheddar
- 1 dl örter, färska , exempelvis timjan, oregano, gräslök och persilja
- 100 g crème fraiche
- 100 g färskost