Köttföretagen lurar oss tro att allt är filé
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-21
Hur gick det här till?
Hur kan en gris plötsligt bestå av nästan enbart filé?
Jag tror nog att man kan börja kalla det något slags rekord i lurendrejeri.
Köttföretagen har helt gått bananas och kallar precis vad som helst för filé.
Scan har uppfunnit två nya filéer på nassarna.
De har exempelvis något som de kallar traktörstek och när man hittat förstoringsglaset och tillräckligt starkt ljus så kan man läsa att traktörsteken kommer från ytterfilén.
Och vad är då en ytterfilé?
Det är benfri kotlettrad.
Sedan har de hittat på ädelfilé som visar sig vara – tadam! en bit skinka.
Jamen, vad är det här?
För min del kan de få kalla sitt kött för Traktör hit och Gourmet dit och Kalles och Mammas och Ädel så mycket de bara orkar.
Men de ska banne mig inte lura oss att tro att vi köper filé när vi köper en bit skinka eller kotlett.
Det finns bara ett slags filé på grisen!
Nu är det inte bara Scan som oblygt ägnar sig åt rent bedrägeri. Nybergs chark gör likadant och de har uppfunnit ännu en filé på kossorna dessutom.
Den kallar de nötytterfilé trots att det i själva verket handlar om biffraden.
I Livsmedelsverkets anvisningar för märkning står det så tydligt, man måste vara rejält korkad för att inte fatta det, att livsmedel inte får märkas så att konsumenterna blir vilseledda. Som ett exempel anges att man inte får kalla något för hackad fläskkotlett om det inte är just kotlett man hackat.
Men att kalla fläskkotletten för filé går tydligen bra?
Kan inte dönickarna på Livsmedelsverket kvickna till någon gång och checka sina egna anvisningar?
Därefter vore det lämpligt om de nöp Scan och de andra hårt i örat.