Dragon- och senapsöverbakad fläskfilé recept
Thomas Diederichsen vann 2007 Årets Köttkock. Här delar han med sig av sina bästa tips för att tillaga en perfekt och god fläskfilé.
Dragon- och senapsöverbakad fläskfilé
Ingredienser
- salt och peppar
- smör, och/eller olja till stekning
- 5 g dragon, färsk, hackad
- 1 dl olja
- 2 äggulor
- 1 msk grovkornig senap
- 1 msk dijonsenap
- 600 g fläskfilé, putsad från senor
Rödvinsbrässerad rosésallad
- salt och peppar
- smör, och/eller olja till stekning
- 3 msk honung
- 3 msk rödvinsvinäger
- 3 dl rött vin
- 2 mat&dryck rosésallad
Gör så här
Så lyckas du med fläskfilén – Thomas bästa tips!
- Investera i en bra kökskniv och en rejäl skärbräda. En kvalitetskniv som håller länge kostar cirka 700 kronor.
- Använd kötttermometer, så att köttet inte blir torrt. Tycker du om rosa kött är en innertemperatur på 64–65 grader (för fläskfilé) lagom.
- Tänk på att det krävs mer kryddblandning om du helsteker en köttbit, än om du steker den uppskivad.
- När köttet är färdigstekt: Låt det vila en stund. Då stannar köttsaften inne i köttet.
- Vaktar du på vikten: Skär bort fettet efter stekning, inte innan. Då får köttet mer smak.