Gästerna har inget annat val än att äta
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-21
Det är skillnad på gäster och gäster.
När jag äter lunch ute så slipper jag rensa bort kraftiga blodådror ur köttgrytan.
För fick jag en sådan gryta skulle jag och förmodligen alla andra betalande genast byta lunchhak.
Det skulle bli dyra blodådror.
Och skulle det ändå inträffa så skulle krögaren be mig ödmjukast om ursäkt och bjuda på ett par luncher som kompensation.
Sedan finns det de andra gästerna som sällan har något val när det kommer till lunch och middag.
Det är dagisbarn, skolbarn, sjuka och äldre som inte längre kan laga sin egen mat.
De gästerna kan man servera lite vad som helst.
Och man behöver inte be om ursäkt när det blir lite vad som helst heller.
Inte Fazer Amicas marknadschef Anette Björklund i alla fall. I gårdagens Aftonbladet tyckte hon att vi inte ”ska förstora upp någonting som är naturligt”.
För all del, men det finns mycket som är naturligt som vi inte vill ha på våra tallrikar i alla fall.
Det är alltså Fazer Amica som står för skolmaten vid Åva gymnasium. Vi skrev om de upprörda eleverna som tyckte att det var äckligt att hitta tjocka blodådror i sin mat.
I går lade företaget ut en kommentar till vår artikel på sin hemsida.
Vad står det i den kommentaren?
Ber man eleverna om ursäkt?
Lovar man att kontakta leverantören av köttet för att det inte ska upprepas?
Säger man att företaget bjuder på en gratis lunch – eftersom den här skolan tar betalt av eleverna?
Nähädå. Man säger att det var stor åtgång av köttgrytan och att många av eleverna påpekade att det var gott.
Ja, problemet är ju just att den här kategorin gäster sällan har något annat val än att äta maten som serveras eller att svälta.
Därför kan man behandla dem respektlöst och servera vad ingen annan krögare skulle våga sig på.