Ruggigt gott!
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-31
Spindeltårta, inälvssoppa och avhuggna fingrar
Fixa åretst häftigasate Halloween-buffé – och skräm slag på stora och små. Här är nio läbbiga recept för den som vågar...
Häxans avhuggna fingrar
ca 10 st
1 pkt Fingers med chokladöverdrag
500 g mandelmassa
10 skållade och skalade mandlar
Röd karamellfärg
Gör så här:
1. Dela mandlarna på längden.
2. Häll upp karamellfärgen i en liten skål där du doppar ena sidan av mandlarna.
3. Har du en bakpensel kan du pensla på den röda färgen som nagellack. Låt dem ligga och torka.
4. Rulla in ett fingerkex i mandelmassa och forma till ett finger. Fäst en mandel som nagel och doppa den ”avhuggna” sidan av fingret i färgen
Varmblodig välkomstbål – för de stora
För 6 personer
3 burkar tomat- eller grönsaksjuice
4 cl vodka*
2 msk Worcestershiresås
Tabasco
2 tsk citronsaft
Sellerisalt
Salt och peppar
1 msk riven pepparrot
Gröna oliver med pimiento
TILLBEHÖR:
Plasthandske
Röd karamellfärg
Två skålar som går i varandra
Kolsyreis
Gör så här:
1. Häll vodka, Worcestershiresås, citron och sellerisalt i en skål.
2. Fyll upp med juice, stänk över lite Tabasco och rör om.
3. Riv över pepparrot och smaka av med salt och peppar.
4. Lägg försiktigt ner oliverna. Vill du få dem att flyta på en gång, låt dem torka lite innan badet.
Effekter:
1. Död mans hand – vill du ha en djupfryst hand som sticker upp ur bålen, måste du fylla en plasthandske med vatten och frysa in den ett dygn före festen. Lite röd karamellfärg gör den blodig.
2. Rök – kräver lite förberedelse. Kolsyreisen ska helst köpas samma dag för att inte ånga bort i förväg. För att inte riskera brännskador när du dricker behövs två skålar. En yttre med lite vatten och den inre som du gjort bålen i. När alla är på plats tar du en tång och släpper ner isbitarna i den yttre skålen. Det börjar ryka och bubbla direkt. Tyvärr är det kortvarigt, så var beredd att fylla på med mer.
* Vodkan går att utesluta om man vill ha en alkoholfri bål.
Mormors kvarglömda gom – för de små
För 6 personer
1,5 liter fruktsoda
3 msk limejuice
3 Festis med kaktussmak
Godislöständer
1 partypack ”Spacecups”
Gör så här:
1. Med specialgjorda partyglas får du det att ryka även ur glasen. Placera kolsyreisen i glasens bottenplatta.
2. Blanda läsk, Festis och lime i en tillbringare.
3. När gästerna är på väg att sätta sig till bords häller du upp läskblandningen och smyger ner löständerna så att de döljs i röken. När röken skingras får sig gästerna en liten överraskning.
Kolsyreis
l?Kolsyreis håller en temperatur på -78 grader. Risken för skador är stor. Använd alltid tång eller skyddshandskar och lägg inte isen direkt i dricksglasen. Vill du ha rök i glasen finns särskilda ”Spacecups” att köpa. I paketet ingår is och tång. Ett partypaket med 60 Spacecups, bottenbehållare, istång och 5 kilo is kostar 398 kr. Säljs av Aga i Stockholm och Bräcke åkeri i Göteborg.
Spöklik inälvssoppa
För 6 personer
800 gr pumpa
400 gr sötpotatis
6 msk olivolja
7 st schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1,5 msk paprikapulver
2–3 msk timjan
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
1 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
Salt och peppar
Rostade pumpafrön och/eller brödkrutonger
Gör så här:
1. Gröp ur pumpan och hacka pumpaköttet.
2. Rensa ur alla pumpafrön och torrosta dem i en stekpanna.
3. Skala och hacka schalottenlök. Skala vitlök och sötpotatis. Tärna sedan potatisen.
4. Fräs löken lätt i olivolja. Pressa över vitlök och krydda med paprika och timjan.
5. Häll ner pumpakött och potatis. Puttra 15–20 minuter tills det mjuknat.
6. Strö över buljongen och häll på så mycket vatten att det täcker allt. Koka upp.
7. Sänk sedan värmen och sjud någon kvart. Smaka av med salt och peppar innan du mixar allt med mixerstav till en krämig konsistens.
8. Häll i vinet. Vispa 4 dl av grädden och vänd ner i soppan. Låt allt bli varmt.
9. Vispa grädden som är kvar och spritsa ett spöke på ytan precis före servering. Strö sedan över lite rostade pumpafrön eller krutonger direkt på tallrikarna.
Fladdermusvingar och mögliga likmaskar
Fladdermusvingar
För 6 personer
1 kg frysta färdiggrillade kycklingvingar
Gör så här:
1. Sätt in i ugnen eller mikron den tid som anges på påsen.
2. Servera
Mögliga likmaskar
För 6 personer
1 kg risoni (vanlig pasta går också bra)
1 liter vatten
Salt
Grön karamellfärg
Gör så här:
1. Koka upp saltat vatten. Häll i risoni.
2. Sänk värmen och koka cirka 11 minuter.
3. Häll av vattnet i ett durkslag och spola risonin hastigt i kallt vatten.
4. Häll tillbaka 3/4 av risonin i kastrullen. Droppa i grön färg och blanda så att det mesta tar färg.
5. Häll i resten av risonin före servering, så skiftar ”möglet” i färg
Spindelvävstårta
Ger ca 12 bitar
200 g margarin
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Ev lite kallt kaffe
GLASYR
2 dl florsocker
2 msk kakao
1,5 msk vatten
1 msk smält smör
2–3 droppar pepparmint
Vit tårtdekor på tub
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
2. Rör socker och rumsvarmt margarin poröst i en skål. Rör i äggen.
3. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och häll ner det i skålen. Stänk över några skedar kaffe.
4. Rör ihop allt och häll i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
6. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.
GLASYR
1. Blanda ihop ingredienserna till glasyren till en lagom tjock smet. Bred smeten på den kalla kakan med en slickepott och låt stelna i kylskåp.
2. Värm dekortuben i handen innan du börjar rita cirklar utanför varandra på tårtan.
3. Drag sedan med en kniv från mitten ut mot kanten för att få ett ”spindelnät”. Fyll i med vit dekor.
Spindelmuffins
Blir ca 12 st
100 g smör el margarin
0,75 dl mjölk
1,5 dl socker
2 ägg
0,5 g saffran
2,5 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 näve russin
GLASYR
50 g smält smör
1–2 msk apelsinjuice
3,5 dl florsocker
Kanel efter smak
1 tub tårtdekor choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Rör i saffran.
2. Vispa ägg och socker luftigt en skål.
3. Blanda allt mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål innan du vänder ner det i äggskålen.
4. Rör om samtidigt som du häller i smörblandningen.
5. Rör i russinen och fyll muffinsformarna till tre fjärdedelar.
6. Grädda mitt i ugnen i
12–14 minuter. Låt svalna på galler.
GLASYR
1. Blanda ihop glasyren så den blir blank.
2. Ta en stor sked och skeda glasyr över muffinsen.
3. Låt svalna innan du ritar ett nät med chokladdekoren.