Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Smörgåstårtans dag, imorgon Ostkakans dag

Ruggigt gott!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-31

Spindeltårta, inälvssoppa och avhuggna fingrar

Fixa åretst häftigasate Halloween-buffé – och skräm slag på stora och små. Här är nio läbbiga recept för den som vågar...

Häxans avhuggna fingrar

Häxans avhuggna fingrar.

ca 10 st

1 pkt Fingers med choklad­överdrag

500 g mandelmassa

10 skållade och skalade mandlar

Röd karamellfärg

Gör så här:

1. Dela mandlarna på längden.

2. Häll upp karamellfärgen i en liten skål där du doppar ena sidan av mandlarna.

3. Har du en bakpensel kan du pensla på den röda färgen som nagellack. Låt dem ligga och torka.

4. Rulla in ett fingerkex i mandelmassa och forma till ett finger. Fäst en mandel som nagel och doppa den ”avhuggna” sidan av fingret i färgen

Varmblodig välkomstbål – för de stora

Varmblodig välkomstbål – för de stora.

För 6 personer

3 burkar tomat- eller grönsaksjuice

4 cl vodka*

2 msk Worcestershiresås

Tabasco

2 tsk citronsaft

Sellerisalt

Salt och peppar

1 msk riven pepparrot

Gröna oliver med pimiento

TILLBEHÖR:

Plasthandske

Röd karamellfärg

Två skålar som går i varandra

Kolsyreis

Gör så här:

1. Häll vodka, Worcestershiresås, citron och sellerisalt i en skål.

2. Fyll upp med juice, stänk över lite Tabasco och rör om.

3. Riv över pepparrot och smaka av med salt och peppar.

4. Lägg försiktigt ner oliverna. Vill du få dem att flyta på en gång, låt dem torka lite innan badet.

Effekter:

1. Död mans hand – vill du ha en djupfryst hand som sticker upp ur bålen, måste du fylla en plasthandske med vatten och frysa in den ett dygn före festen. Lite röd karamellfärg gör den blodig.

2. Rök – kräver lite förberedelse. Kolsyreisen ska helst köpas samma dag för att inte ånga bort i förväg. För att inte riskera brännskador när du dricker behövs två skålar. En yttre med lite vatten och den inre som du gjort bålen i. När alla är på plats tar du en tång och släpper ner isbitarna i den yttre skålen. Det börjar ryka och bubbla direkt. Tyvärr är det kortvarigt, så var beredd att fylla på med mer.

* Vodkan går att utesluta om man vill ha en alkoholfri bål.

Mormors kvarglömda gom – för de små

Varmblodig välkomstbål – för de stora.

För 6 personer

1,5 liter fruktsoda

3 msk limejuice

3 Festis med kaktussmak

Godislöständer

1 partypack ”Spacecups”

Gör så här:

1. Med specialgjorda partyglas får du det att ryka även ur glasen. Placera kolsyreisen i glasens bottenplatta.

2. Blanda läsk, Festis och lime i en tillbringare.

3. När gästerna är på väg att sätta sig till bords häller du upp läskblandningen och smyger ner löständerna så att de döljs i röken. När röken skingras får sig gästerna en liten överraskning.

Kolsyreis

l?Kolsyreis håller en tem­peratur på -78 grader. Risken för skador är stor. Använd alltid tång eller skyddshandskar och lägg inte isen direkt i dricksglasen. Vill du ha rök i glasen finns särskilda ”Spacecups” att köpa. I paketet ingår is och tång. Ett partypaket med 60 Spacecups, bottenbehållare, istång och 5 kilo is kostar 398 kr. Säljs av Aga i Stockholm och Bräcke åkeri i Göteborg.

Spöklik inälvssoppa

Pumpan är ett måste på Halloween. Många karvar ur den och sätter in värmeljus – men vad göra med pumpaköttet? En ljuvligt len pumpasoppa är vårt förslag.

För 6 personer

800 gr pumpa

400 gr sötpotatis

6 msk olivolja

7 st schalottenlökar

4 vitlöksklyftor

1,5 msk paprikapulver

2–3 msk timjan

2 tärningar grönsaksbuljong

1 liter vatten

1 dl vitt vin

5 dl vispgrädde

Salt och peppar

Rostade pumpafrön och/eller brödkrutonger

Gör så här:

1. Gröp ur pumpan och hacka pumpaköttet.

2. Rensa ur alla pumpafrön och torrosta dem i en stekpanna.

3. Skala och hacka schalottenlök. Skala vitlök och sötpotatis. Tärna sedan potatisen.

4. Fräs löken lätt i olivolja. Pressa över vitlök och krydda med paprika och timjan.

5. Häll ner pumpakött och potatis. Puttra 15–20 minuter tills det mjuknat.

6. Strö över buljongen och häll på så mycket vatten att det täcker allt. Koka upp.

7. Sänk sedan värmen och sjud någon kvart. Smaka av med salt och peppar innan du mixar allt med mixerstav till en krämig konsistens.

8. Häll i vinet. Vispa 4 dl av grädden och vänd ner i soppan. Låt allt bli varmt.

9. Vispa grädden som är kvar och spritsa ett spöke på ytan precis före servering. Strö sedan över lite rostade pumpafrön eller krutonger direkt på tallrikarna.

Fladdermusvingar och mögliga likmaskar

Fladdermusvingar och mögliga likmaskar.

Fladdermusvingar

För 6 personer

1 kg frysta färdiggrillade kycklingvingar

Gör så här:

1. Sätt in i ugnen eller mikron den tid som anges på påsen.

2. Servera

Mögliga likmaskar

För 6 personer

1 kg risoni (vanlig pasta går också bra)

1 liter vatten

Salt

Grön karamellfärg

Gör så här:

1. Koka upp saltat vatten. Häll i risoni.

2. Sänk värmen och koka cirka 11 minuter.

3. Häll av vattnet i ett durkslag och spola risonin hastigt i kallt vatten.

4. Häll tillbaka 3/4 av risonin i kastrullen. Droppa i grön färg och blanda så att det mesta tar färg.

5. Häll i resten av risonin före servering, så skiftar ”möglet” i färg

Spindelvävstårta

Spindelvävstårta.

Ger ca 12 bitar

200 g margarin

2,5 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 msk kakao

1 msk vaniljsocker

Ev lite kallt kaffe

GLASYR

2 dl florsocker

2 msk kakao

1,5 msk vatten

1 msk smält smör

2–3 droppar pepparmint

Vit tårtdekor på tub

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.

2. Rör socker och rumsvarmt margarin poröst i en skål. Rör i äggen.

3. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och häll ner det i skålen. Stänk över några skedar kaffe.

4. Rör ihop allt och häll i formen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

6. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.

GLASYR

1. Blanda ihop ingredienserna till glasyren till en lagom tjock smet. Bred smeten på den kalla kakan med en slickepott och låt stelna i kylskåp.

2. Värm dekortuben i handen innan du börjar rita cirklar utanför varandra på tårtan.

3. Drag sedan med en kniv från mitten ut mot kanten för att få ett ”spindelnät”. Fyll i med vit dekor.

Spindelmuffins

Spindelmuffins.

Blir ca 12 st

100 g smör el margarin

0,75 dl mjölk

1,5 dl socker

2 ägg

0,5 g saffran

2,5 dl vetemjöl

2 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 näve russin

GLASYR

50 g smält smör

1–2 msk apelsinjuice

3,5 dl florsocker

Kanel efter smak

1 tub tårtdekor choklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Rör i saffran.

2. Vispa ägg och socker luftigt en skål.

3. Blanda allt mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål innan du vänder ner det i äggskålen.

4. Rör om samtidigt som du häller i smörblandningen.

5. Rör i russinen och fyll muffinsformarna till tre fjärdedelar.

6. Grädda mitt i ugnen i

12–14 minuter. Låt svalna på galler.

GLASYR

1. Blanda ihop glasyren så den blir blank.

2. Ta en stor sked och skeda glasyr över muffinsen.

3. Låt svalna innan du ritar ett nät med chokladdekoren.