Så lurar du inflationen på middagsbordet
Publicerad 2023-05-04
Inflationen käkar upp våra middagar.
Priserna på kött och grönt skjuter i höjden och lämnar stora hål på tallriken.
Men räddningen är nära. Det gäller bara att titta på ett annat ställe i affären.
Skräckpriser på tomater, paprika, köttfärs och ost tävlar med räntehöjningar om att urholka våra plånböcker. Nyheten om att matpriserna har sjunkit med 0,4 procent räddar inte hushållskassan när inte ens extrapriserna är särskilt lockande längre. Det vi brukar ha till middag är inte längre lika självklart.
Och tur är väl det.
Då finns det all anledning att gå tillbaka till våra rötter. Bokstavligt talat.
Det är hög tid för underjordens revansch. Rovor, palsternacka, rotselleri och betor är alla råvaror som glömts bort bakom fredagstacos, hamburgertallrikar och salladsbufféer. Och de är alla fantastiska. Prisvärda, mättande, näringstäta och lättillgängliga. För att inte tala om gula ärtor till ärtsoppan. Eller kungen av alla knölar, potatisen.
För 10-15 kronor kilot är potatisen oslagbar. Som basen till en middag för fyra för 20 kronor.
– Det blir alltid gott när man lagar potatis och den är väldigt tillåtande. Alla lyckas med potatis, säger stjärnkocken Stefan Ekengren som i kärleksförklaringen ”Potatis” ägnat över 90 recept åt knölen.
– Det bästa är att den kan fungera både som bollplank och som huvudingrediens i måltiden. Man kan variera den hur mycket som helst.
Han menar att potatisen är oslagbar, att det inte finns någon annan råvara som kan mäta sig vad gäller att vara både prisvärd, mättande och näringsrik, och lätt att laga.
– Den är dessutom fantastisk som rest. Koka mycket potatis på en gång, sedan kan man använda det som blir kvar till att steka eller stuva.
Just prisvärdheten är potatisens komparativa fördel. Råraka, raggmunk eller potatis- och palsternackssoppa kostar blygsamma 3-5 kronor/portion, vilket ger en middag för fyra för runt 20 kronor. Inte ens med obligatoriska tillbehör som lingonsylt sticker kostnaden iväg särskilt långt.
Ändå, inflationen lurar man säkrast med den billigaste middagen av dem alla – ärtsoppan. För 3,25 kronor per portion.
- Fastnålat inlägg4 maj 2023Johan Gunnarsson
Toppen och tack för alla inlägg och tips. Mycket intressanta synpunkter också. Nu stänger vi ner butiken för idag, men hoppas vi hörs snart igen.
Denna chatt är stängd.
Varma koppen med tomat och basilika blandat med lite nudlar. Kostar ungefär 7kr per portion, men är guld värd i dagens läge!
Rasmus Bjarnmark4 maj 2023Ibland blir jag orolig för att för många av de nyfattiga skall länsa de hyllor där jag alltid handlat...
;)
Kroniskt fattigTycker mig ha märkt av en mycket större konkurrens i kort-datum-lådorna, min favoritavdelning.
Johan Gunnarsson4 maj 2023Ett annat tips är det som alla säger. Falukorv. Går att ha på macka, går att äta som den är, går att steka, går att ugnsbaka och går att grilla. Dåligt med pengar i slutet av månaden. Köp Falukorv. Går att ha till alla måltider!
E4 maj 2023Billigt gott och bäst är röda linser. Kan tillagas på många sätt. som Dahl, soppa, gryta, burgare...
Alla slags bönor och linser är billiga och nyttiga och kan tillagas på många sätt.
Torkade sojabitar är också väldigt billigt och kan tillagas på många sätt.
Helen4 maj 2023