Julbordet äter upp ekonomin
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-17
”Satsa på ett knytkalas”
Julen blir dyrare.
Skinka, sill och saffran – allt kostar mer än förra året.
Nu krävs eftertanke för att slippa leva på bröd och vatten i januari.
– Varför inte satsa på ett knytkalas? säger konsumentvägledaren Maria Wiezell.
Priset på saffran ligger i dag på 38?000 kronor kilot, eller runt 30 kronor per påse. En fördubbling jämfört med förra året. Det beror på dåliga skördar i exportlandet Iran. Sillburken kostar åtta procent mer i år.
Lika stor ökning är det på kakao, nötter och torkad frukt, medan grisköttet stannar på fyra procent.
Sug efter ekologisk
Samtidigt väntas ökat sug efter ekologisk skinka efter avslöjandena om vanvård i grisindustrin.
– Det kan hända att efterfrågan ökar och då blir det nog en bristsituation. Det här är ju inget som man kan ställa om från ena dagen till den andra, säger Petra Axdorff, sortiment- och inköpschef på Ica Sverige.
För att de stigande priserna inte ska gräva hål i plånboken krävs, förutom ordentlig planering, att man försöker stå emot kraven på den perfekta julen.
– Traditionellt sett är ju julen en tid då vi gärna vill sätta guldkant på tillvaron. Men varför inte satsa på ett knytkalas? Om man delar på kostnaderna slipper en person sitta med tom plånbok och ont i magen i januari, säger konsumentväg-ledaren Maria Wiezell.
Ica: Vi tar ett ansvar
Ica försöker göra sitt för att hålla priserna på en human nivå.
– Vi tar ett ansvar för att hålla priserna nere i och med att vi gått in i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet. Det vi inte lyckats med är saffranet och sockret, säger Petra Axdorff.
Alla julmustälskare, som kanske satte läsken i halsen då Sveriges bryggerier gick ut och larmade om akut brist på glasflaskor i november, kan däremot slappna av. Larmet har gett resultat. Mer än två miljoner flaskor har kommit in och produktionen är igång på allvar.